Bancile care isi pastreaza afacerile din Romania primesc regim preferential la RMO

Joi, 11 Iunie 2009, ora 09:18
1005 citiri
Bancile care isi pastreaza afacerile din Romania primesc regim preferential la RMO

Bancile straine ce s-au angajat sa isi mentina expunerea pe Romania primesc in schimb un regim preferential temporar, subsidiarele lor fiind scutite de la constituirea rezervelor minime obligatorii pentru noile linii de finantare atrase de la bancile-mama sau de la institutii internationale.

Astfel, pana la finalul acordului cu FMI, "se va stabili un regim preferential temporar pentru bancile ai caror actionari vor semna acordul de mentinere a expunerii pe Romania pe perioada programului si vor majora capitalul bancii din Romania in linie cu posibilele nevoi, asa cum arata testele de stres", se arata in document.

In 26 martie, noua mari grupuri bancare internationale cu afaceri in Romania - Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank - s-au angajat, la Viena, in urma unei intalniri cu reprezentanti ai FMI si BNR, sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania, in caz de nevoie.

Acordul de la Viena
a fost urmat, in 19 mai, de o noua intalnire, la Bruxelles, in care BNR si FMI au agreat ca reper pentru mentinerea expunerii bancilor straine in Romania sfarsitul lunii martie 2009.

Pentru bancile respective, orice nou imprumut subordonat acordat fie de actionari, fie de o institutie financiara internationala (IFI) va fi exclus din baza de calcul a rezervelor minime obligatorii.

Masura este valabila pentru toate bancile stabilite in Romania, indiferent de tara de provenienta a actionarului principal.

Respectivele imprumuturi vor fi considerate drept capitaluri Tier 1, pentru ca regulile privind rata adecvarii capitalului sa fie in continuare aplicate.

Regulile impuse de FMI privind rata adecvarii capitalului minim privesc ridicarea pragului minim pentru indicatorul de solvabilitate de la 8% la 10% prin majorari de capital, imprumuturi subordonate pe termen lung, de cel putin cinci ani, sau instrumente similare, care sunt considerate ca fonduri proprii de tipul Tier 2.

Aceste resurse ar trebui sa vina, in primul rand, de la actionarii principali ai bancilor, dar masura va incuraja actionarii ""exploreze in mod activ" oportunitatile de cofinantare oferite de insititutiile financiare internationale in baza planului de actiune comun din februarie 2009 pentru sustinerea sistemelor bancare din regiunea Europei Centrale si de Est, se mai arata in document.

"In cazul in care conditiile monetare evolueaza favorabil, BNR va fi pregatit sa relaxeze cerintele privind rezervele minime obligatorii, masura care, la randul sau, va sustine stabilitatea bancilor", se mai arata in scrisoare de intentie a Romaniei.

Totodata, chiar daca sistemul bancar romanesc este in prezent solid, FMI a cerut ca BNR sa aiba puteri sporite pentru a raspunde in cazul unei destabilizari a sistemului. Astfel, pana la 30 iunie 2009, legislatia pentru sectorul financiar trebuie sa fie modificata astfel incat sa intareasca puterea BNR de a cere actionarilor bancilor majorari de capital si de a limita repartizarea profiturilor.

De asemenea, FMI vrea sa incheie un acord cu bancile pentru a facilita restructurarea creditelor acordate de bancile romanesti in moneda straina prin rescadentare si chiar prin modificarea monedei de acordare a creditului din moneda straina in lei, arata scrisoarea de intentie din acordul Romaniei cu FMI, publicata miercuri de institutia financiara internationala.

Pe de alta parte, FMI a cerut modificare schemei de garantare a depozitelor astfel incat garantiile sa poata fi platite in cel mult 20 de zile lucratoare, conform directivelor UE.

In acelasi timp, Fondul de Garantare a Depozitelor din Sistemul Bancar isi va suplimenta fondurile existente prin accesarea sumelor guvernului din privatizari, tinuti in prezent in conturi deschise de Trezorerie la BNR. In prezent, suma se situeaza la aproximativ 11,6 miliarde lei, potrivit scrisorii de intentie.

Miza atentiei acordate Fondului de Garantare a Depozitelor o reprezinta cresterea increderii in sistemul bancar, in care schema de garantare are un rol crucial. In prezent, sunt garantate depozitele populatiei in limita a 50.000 euro.

"Suntem de asemenea determinati sa aducem standardele romanesti de contabilitate in linie cu practica internationala, IFRS", se mai arata in document.

#banci, #afaceri, #RMO, #FMI, #BNR , #stiri FMI