Bancile straine cu subsidiare in Romania, in discutii cu CE si FMI

Vineri, 18 Martie 2011, ora 23:09
1549 citiri
Bancile straine cu subsidiare in Romania, in discutii cu CE si FMI

Reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Fondului Monetar International s-au intalnit in data de 16 martie 2011, la Bruxelles, cu bancile-mama ale principalelor noua institutii de credit cu capital strain din Romania, care si-au reafirmat angajamentul pe termen lung fata de Romania, informeaza NewsIn.

La intalnire au participat Erste Group Bank, Raiffeisen Group, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit Group, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank International si Piraeus Bank, precum si reprezentanti ai Bancii Nationale a Romaniei, Ministerului Finantelor Publice din Romania, Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Grupului Bancii Mondiale, Bancii Europene de Investitii si reprezentanti ai autoritatilor din tara-gazda. Banca Centrala Europeana a participat in calitate de observator.

La reuniunea - organizata in cadrul Initiativei europene in domeniul coordonarii bancare - bancile-mama si-aui reafirmat angajamentul pe termen lung fata de Romania, gest salutat de Comisia Europeana si FMI.

Alaturi de noul program de asistenta financiara de tip preventiv solicitat de Romania si care urmeaza sa fie aprobat de FMI si UE, acest angajament pe termen lung va contribui la consolidarea increderii investitorilor in Romania si la revenirea economiei pe o traiectorie de crestere sustenabila, au apreciat CE si FMI.

Aceasta a fost cea de-a cincea intalnire a Initiativei europene in domeniul coordonarii bancare destinata Romaniei, dupa cele desfasurate in anii 2009 si 2010. Participantii si-au exprimat satisfactia fata de faptul ca, pe toata durata programului, bancile-mama si-au onorat in mare masura angajamentele privind expunerea fata de Romania la nivel de grup.

De asemenea, bancile-mama si-au indeplinit angajamentul de a furniza ex-ante capital suplimentar in anii 2009 si 2010, astfel incat rata de adecvare a capitalului a subsidiarelor acestora s-a mentinut la peste 10% pe toata durata programului. Bancile vor continua sa asigure un nivel al solvabilitatii cu mult peste 10%.

De asemenea, participantii au reiterat rolul major pe care Initiativa europeana in domeniul coordonarii bancare l-a avut in sprijinirea Romaniei pentru depasirea punctului culminant al declinului economic si financiar. Bancile si-au exprimat in mod colectiv interesul de a mentine la un nivel adecvat sau de a-si majora expunerea fata de Romania.

In contextul Initiativei europene in domeniul coordonarii bancare, participantii au convenit asupra unor discutii periodice pentru continuarea dezbaterilor pe aceste teme.

Pe parcursul reuniunii, participantii au fost informati asupra progresului realizat in ceea ce priveste indeplinirea conditionalitatilor referitoare la politicile economice convenite prin programul actual de asistenta financiara, precum si asupra principalelor conditionalitati prevazute de noul program de tip preventiv in valoare de 5 miliarde euro, solicitat de Romania si care urmeaza sa fie aprobat atat de UE, cat si de FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#institutii de credit, #banci mama, #CE, #FMI , #stiri FMI