Bancile straine discuta cu FMI, CE si BNR fluctuatii de maxim 5% ale expunerilor pe Romania

Miercuri, 18 Noiembrie 2009, ora 16:09
1202 citiri
Bancile straine discuta cu FMI, CE si BNR fluctuatii de maxim 5% ale expunerilor pe Romania

Cele mai mari noua banci cu capital strain discuta, miercuri, cu Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana si BNR, la Bruxelles, introducerea unei marje de variatie de plus/minus 5% a expunerii individuale pe piata din Romania, au declarat surse participante la intalnire. 

Reprezentantii celor mai mari noua banci straine prezente in Romania sunt in discutii, la Bruxelles, cu oficiali ai FMI, BNR si CE, pentru a evalua stadiul angajamentelor asumate de institutiile bancare.

Potrivit surselor citate de Mediafax, variatiile in minus ale expunerii unei banci ar trebui compensate, ulterior, printr-o majorare peste 100% a expunerii, cu un procent similar.

Totalul expunerilor celor noua banci care au semnat intelegerea cu FMI, CE si BNR se cifreaza la aproape 33 de miliarde euro.

Seful misiunii de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks, a declarat la inceputul lunii noiembrie ca expunerea bancilor-mama pe Romania a scazut cu 2% fata de nivelul din martie si ca va colabora cu institutiile de credit internationale pentru readucerea nivelului la 100%.

Totodata, viceguvernatorul BNR Cristian Popa a spus ca, desi expunerea a scazut cu 2%, comparativ cu nivelul din martie, nu a existat in nici un moment o schimbare de strategie privind o posibila modificare a angajamentelor asumate.

Grupurile-mama ale principalelor noua banci cu capital strain au semnat, in luna august, scrisori bilaterale de angajament pentru mentinerea nivelului expunerii pe piata romaneasca si a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste 10%.

Bancile care au semnat acordurile - Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit - detin 70% din piata din Romania. 

#banci, # fmi, # ce, # bnr, # fluctuatii, # expuneri , #stiri FMI