Banii FMI vs. renuntarea la cota unica sau majorarea TVA

Miercuri, 04 Martie 2009, ora 14:37
1941 citiri
Banii FMI vs. renuntarea la cota unica sau majorarea TVA

Guvernul Romaniei ar putea sa renunte sa mai ia bani de la Fondul Monetar International (FMI), daca acest lucru presupune majorarea cotei unice sau cresterea taxei pe valoarea adaugata (TVA) in 2009, au declarat surse guvernamentale.

Cota unica de 16%, aplicata la impozitul pe venit si la cel pe profit, a fost introdusa la inceputul lui 2005, iar nivelul TVA este in prezent de 19%.

"Daca ni se va cere, in schimbul incheierii unui acord cu Fondul, sa majoram taxele in acest an, s-ar putea sa nu-l mai facem deloc. Nu dorim sa ajungem in situatia Ungariei, care a fost nevoita sa creasca TVA de la 20% la 23%, pentru a-si majora incasarile la buget, in urma acordului de imprumut cu Fondul", au precizat reprezentantii guvernului.

Guvernul ungar a decis luna trecuta sa majoreze nivelul TVA cu trei puncte procentuale, la 23%, in cadrul unui plan de relansare economica.

Intrebat de NewsIn daca Romania ar fi dispusa sa renunte la un acord cu Fondul daca acest lucru va presupune majorarea TVA, ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a raspuns ca "Fondul impune anumite restrictii, dar incheierea unui acord cu FMI nu trebuie privita numai din punctul de vedere al majorarii taxelor".

Unii analisti au avertizat ca majorarea taxelor in acest an dificil pentru economia romaneasca ar putea avea ca efect adancirea crizei economice, in conditiile in care companiile se confrunta cu mari greutati, pe fondul restrangerii cererii de consum si a scaderii livrarilor pe pietele externe.

O delegatie romana, din care fac parte viceguvernatorul BNR Cristian Popa si secretarul de stat din Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi, se afla la Washington pentru a negocia cu FMI un imprumut acordat Romaniei.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca Romania ar putea contracta mai multe imprumuturi, de la UE, FMI, dar si institutii precum Banca Mondiala sau BERD, "conditionate intre ele" si "pe mai multi ani".

Referitor la eventualul imprumut de la FMI, guvernatorul a subliniat ca acesta ar avea ca destinatie protejarea rezervelor valutare, nu finantarea economiei.

"Imprumutul de la FMI nu se poate lua pur si simplu, deoarece ar fi vorba despre o infuzie de sume mari, poate fi vorba de 1-2-3 miliarde euro. Ca sa nu facem emisiune de moneda, sa avem apoi presiune pe inflatie, noi am lua valuta de la FMI si am schimba-o in contul nostru de la Washington, punand in loc leii corespondenti", a explicat Isarescu.

Seful bancii centrale a precizat ca un astfel de imprumut da "posibilitatea de a majora rezervele valutare fara emisiune monetara, care ar pune presiuni pe inflatie".

Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#bani, #cota, #fmi, #romania, #tva, #unica , #stiri FMI