Barna: Nu am vorbit cu FMI despre cresterea salariilor bugetarilor

Vineri, 29 Iulie 2011, ora 17:06
1332 citiri
Barna: Nu am vorbit cu FMI despre cresterea salariilor bugetarilor

Eugenia Barna, presedintele comisiei de buget-finante a Camerei Deputatilor, spune ca la intalnirea dintre membrii comisiei si delegatia FMI nu s-a discutat despre cresterea salariilor in sectorul public, conform NewsIn.

Eugenia Barna (UNPR) infirnma astfel informatiile din presa centrala referitoare la faptul ca salariile bugetarilor ar putea sa creasca din luna octombrie, informatie ce ar fi avut ca sursa un membru al comisiei.

"Cu delegatia Fondului Monetar Interntional am discutat despre continuarea acordurilor asumate si consolidarea fiscala, care este acum prioritara pentru Romania. Nu s-a discutat despre cresterea salariilor bugetarilor", a declarat Barna. 

Pe de alta parte, Barna nu a exclus ca angajatii din sectorul public sa beneficieze de cresteri salariale, insa cresterile vor fi acordate doar in masura in care evolutia economica o va permite.

"Aceasta crestere este posibila, in masura in care vor creste veniturile, dar nu s-a discutat acum, iar prioritatea este in continuare consolidarea fiscala", a precizat deputatul UNPR. 

Presedintele UNPR, Marian Sarbu, a declarat, vineri, ca cel mai probabil pensiile vor fi indexate incepand cu 1 ianuarie 2012, afirmand ca in privinta salariilor bugetarilor se va lua o decizie in octombrie.

"In ceea ce priveste pensiile, pe baza elementelor de natura economica, se intrevede aproape fara rezerve, numai un soc ar mai putea sa impiedice, ca la 1 ianuarie 2012 pensiile sa fie indexate cu rata inflatiei plus 50% din cresterea salariului real pe economie", a sustinut Marian Sarbu intr-o conferinta de presa dupa intrevederea cu reprezentantii Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si Comisiei Europene.

Legat de salariul minim pe economie, Sarbu a spus ca "in mod cert se va face o recalibrare intre nivelul salariului minim pe economie si salariul mediu pe economie in asa fel incat sa se incurajeze crearea de locuri de munca in economie, in mediul privat".

"Una din problemele fundamentale ale Romaniei este crearea de locuri in economie in domeniul privat, si nu la bugetari. Un raport cat mai echilibrat intre salariul minim pe economie si salariul mediu a fost vehiculat si in timpul dezbaterilor (n.r.- cu reprezentatii institutiilor financiare internationale).

Decizia finala din acest punct de vedere se va lua in luna octombrie.

Poate sa inceapa un proces de recuperare a veniturilor reale ale populatiei si in ceea ce priveste pensiile, si in ceea ce priveste salariile bugetarilor. In ceea ce priveste salariile bugetarilor, o decizie finala, cand se vor stabili si indicatorii macroeconomici pentru 2012, va fi luata in octombrie, dar este cert ca pe parcursul anului 2012 se va recupera in intregime diferenta de salariu care a rezultat in urma masurilor de austeritate luate in domeniu la 30 iunie 2010", a explicat el.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#fmi, #misiune fmi, #delegatie fmi, #salariu, #salariu bugetar, #camera deputatilor , #stiri FMI