Barroso exclude o eventuala interventie a FMI in zona euro

Miercuri, 10 Martie 2010, ora 11:21
1078 citiri
Barroso exclude o eventuala interventie a FMI in zona euro

Presedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, exclude o eventuala interventie a Fondului Monetar International (FMI) in zona euro, considerand ca Europa poate rezolva singura criza din Grecia, potrivit publicatiei franceze on-line Sud Ouest. 

Barroso a indicat, intr-un interviu acordat publicatiei franceze, ca exclude o interventie a FMI in zona euro, in contextul situatiei dificile din Grecia, informeaza Mediafax.

"Este necesara o solutie europeana, iar Comisia este pregatita. Cautam cele mai potrivite mecanisme.

In plus, avem instrumentele necesare pentru fiecare scenariu. Ne trebuie doar permisiunea statelor membre", a afirmat el.

Oficialul CE crede, totodata, ca actualele probleme ale autoritatilor de la Atena reprezinta o ocazie pentru a avansa in procesul de creare a unui guvern economic in zona euro si de imbunatatire a legislatiei financiare.

"De mai multa vreme CE are indoieli legate de corectitudinea datelor prezentate de Atena.

In 2005, Comisia a lansat o procedura de sanctionare impotriva autoritatilor elene si a propus cresterea puterilor Eurostat, astfel incat institutia sa poata face anchete.

La acea perioada, statele membre, printre care si Franta, au refuzat propunerea, avansand argumentele obisnuite legate de suveranitate.

Vreau sa subliniez ca refuzul statelelor membre in privinta legislatiei financiare a fost frecvent pana acum.

S-a manifestat, de exemplu, atunci cand Comisia a propus masuri pentru agentiile de evaluare financiara", a precizat Barroso.

Presedintele CE a adaugat ca o eventuala propagare a problemelor din Grecia poate fi evitata prin punerea in ordine a finantelor publice.

"Statul elen este in dificultate deoarece nu a respectat pactul de stabilitate.

Respectarea regulilor comune este o obligatie pentru fiecare stat membru al zonei euro in cazul in care vrea sa beneficieze de solidaritatea celorlalte", a aratat Barroso.

El a subliniat ca problemele datoriilor si deficitelor bugetare uriase cu care se confrunta mai multe tari membre ale uniunii monetare nu trebui puse pe seama euro.

Acestea au aparut tocmai ca urmare a incalcarii regulilor zonei euro.

Barroso a mai spus ca executivul european sustine eforturile autoritatilor elene si ale poporului grec pentru restabilirea increderii si evitarea agravarii crizei. 

#barroso, #criza, #euro, #fmi, #grecia, #zona , #stiri FMI