Basescu: Acordul cu FMI pastreaza cota unica si acelasi TVA, nu reduce salarii si pensii

Marti, 24 Martie 2009, ora 08:58
1717 citiri
Basescu: Acordul cu FMI pastreaza cota unica si acelasi TVA, nu reduce salarii si pensii

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, la Viena, ca, in acordul care se va incheia cu FMI si UE, Romania nu renunta la cota unica de impozitare, nu trebuie sa creasca TVA-ul si nu sunt prevazute reduceri de pensii si salarii, ceea ce arata ca tara noastra nu si-a pus o centura de salvare.

"Romania nu si-a pus o centura de salvare prin acordul cu FMI si UE, repet, Romania nu si-a pus o centura de salvare, Romania si-a pus o centura de siguranta, si asta pentru ca foarte putini analisti pot face precizari asupra evolutiei crizei. Am sa va aduc si proba faptului ca este vorba despre o centura de siguranta, si nu de salvare, prin invitarea sa cititi, imediat ce va fi dat publicitatii, acordul dintre Romania si Fond si veti constata ca sunt cateva elemente care nu sunt specifice unei tari care trebuie salvate.", a spus seful statului.

"Romania nu trebuie sa creasca TVA-ul, ramane 19%, ca si pana acum, Romania nu trebuie sa renunte la cota unica de 16% pe venit, Romania nu trebuie sa reduca salarii, nu trebuie sa reduca pensii, deci nu avem conditii, in urma expertizei Fondului, care sa alerteze pe cineva ca ni se pune o centura de salvare", a declarat Basescu, dupa o intalnire cu investitorii austrieci, demontand afirmatiile aparute in presa din Austria, dar si in presa romana, potrivit carora Romania are nevoie de bani pentru a nu intra in faliment.

Basescu a reiterat faptul ca bancile din Romania sunt solide, niciuna neavand nevoie de bani de la bugetul de stat, si ca banii de la FMI si UE vor fi folositi pentru consolidarea rezervei de stat si deblocarea banilor pe care bancile comerciale ii au blocati in rezerva BNR.

Banii din imprumutul extern vor fi folositi, de asemenea, pentru sustinerea cursului monedei nationale.

"In discutiile cu investitorii austrieci am adus toate argumentele de ce Romania nu trebuie confundata cu alte tari. De asemeni, am tinut sa explic care a fost filosofia noastra in momentul in care am decis sa angajam un credit de la UE si FMI si confirmarea faptului ca Romania nu a angajat acest credit in situatie de criza sau faliment cum au titrat unele ziare, si romanesti si austriece", a explicat seful statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, #FMI, #UE, #BCE, #TVA, #cota unica, #salarii , #stiri FMI