Basescu: analizam extinderea actualului acord cu FMI

Luni, 06 Septembrie 2010, ora 09:54
1398 citiri
Basescu: analizam extinderea actualului acord cu FMI

Presedintele Traian Basescu a afirmat, luni, in cadrul unei intalniri cu seful misiunii FMI in Romania, ca la misiunea de evaluare din octombrie trebuie analizat daca solutia corecta pentru viitor este extinderea acordului existent cu FMI sau continuarea printr-un acord de tip precautionary, potrivit Newsin. 

"De aceasta data va aflati in Romania doar pentru a celebra aniversarea Bancii Nationale a Romaniei. Ma bucur sa va vad din nou. Ma uit spre vizita din octombrie, cand nu va fi o sarbatoare, ci o evaluare a dificultatilor pe care le intampinam.

Propunerea mea catre dvs. este ca, cu ocazia vizitei din octombrie, sa ne uitam la viitorul acord intre Romania si FMI, sa vedem daca solutia corecta este extinderea actualului acord sau de a avea un acord de tip "precautionary".

Acesta este mesajul meu care dvs. si, in acelasi timp, cautam sa continuam impreuna reformele structurale si absorbtia fondurilor europene.

Este necesara creerea spatiului fiscal necesar pentru absorbtia fondurilor", i-a spus presedintele Traian Basescu sefului misiunii FMI in Romania Jeffrey Franks, cu ocazia unei intalniri care a avut loc luni, la Palatul Cotroceni.

"Sunt de acord cu dvs domnule presedinte. Asa cum va amintiti, la ultima noastra vizita, am subliniat faptul ca exista nevoie disperata de multi bani europeni pentru infrastructura de aici si cheia este eliminarea barierelor din sectorul public, care ingruneaza absorbtia fondurilor bugetare", a precizat, la randul sau, Franks.

Presedintele Traian Basescu a admis ca Romania are bariere birocratice care ingreuneaza procesul de absorbtie a fondurilor europene, dar ca tara noastra trebuie sa reevalueze in continuare costurile sociale.

"Trebuie de asemenea sa ne uitam la costurile sociale, avem un deficit de 3,6 miliarde de euro, ceea ce este dramatic", a apreciat Traian Basescu. Discutia dintre seful statului si oficialii FMI s-a desfasurat, in continuare, cu usile inchise.

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit luni cu seful misiunii FMI in Romania Jeffrey Franks, cu Tonny Lybek - reprezentant FMI pentru Romania si Bulgaria - si cu Age Backker, directorul executiv al FMI pentru 13 tari, printre care si Romania, cei trei fiind prezenti in tara noastra cu ocazia ceremoniilor de celebrare a 130 de ani de la infiintarea BNR. 

#130 de ani de la infiintare, #bnr, #basescu, #fmi, #franks , #stiri FMI