Basescu: CE trebuie sa verifice legislatia romana privind fondurile UE

Sambata, 05 Februarie 2011, ora 21:52
1461 citiri
Basescu: CE trebuie sa verifice legislatia romana privind fondurile UE

Presedintele Basescu a cerut, in cadrul intalnirii cu reprezentantii FMI, CE si Bancii Mondiale, ca viitorul acord cu Comisia sa includa o verificare a prevederilor legislatiei romanesti privind fondurile europene pentru a detecta problemele care duc la intarzierea implementarii proiectelor, informeaza NewsIn.

Seful statului a primit sambata delegatia comuna a celor trei institutii la palatul Cotroceni, ocazie cu care Jeffrey Franks s-a declarat multumit de modul in care Romania a urmarit atingerea tintelor macroeconomice, in special legate de deficitul bugetar.

"Sunt vesti foarte bune. Ati depasit putin asteptarile in ceea ce priveste bugetul. Trebuie sa salut eforturile dumneavoastra in aceasta privinta si acum incep sa se vada rezultatele deciziilor dificile luante anterior. De aceea suntem increzatori ca tintele pentru anul 2011 pot fi atinse", a declarat Franks.

In schimb, acesta a atras atentia ca prelungirea in justitie a disputei legate de crearea celor doua mari companii enegetice ar putea priva economia de un impotant factor de crestere. "Trebuie sa fiti siguri ca investitiile din sectorul energetic vor duce la cresterea economiei, ar fi un factor important de crestere in economie. Daca trebuie sa asteptati un an sau mai mult, s-ar pierde timp pretios pentru a face acest sector mai modern si pentru a stimula cresterea economica", a apreciat reprezentantul Fondului Monetar International.

Presedintele a fost de acord cu ingrijorarile lui Franks si a aratat ca este necesara o masura administrativa decat sa se astepte solutionarea in justitie a cazului. "Avem o problema cu companiile pe care guvernul intentioneaza sa le creeze. Sunt blocate in justitie acum.

Daca luam in calcul timpul necesar pentru ca justitia sa ia o decizie, este mai bine sa luam o decizie administrativa pentru a nu bloca intregul proces", a spus Traian Basescu.

Cat priveste preconizatul acord al Romaniei cu Comisia Europeana, reprezentantul acesteia a aratat ca este necesar ca statul roman sa fie capabil sa determine utilizarea intr-un grad cat mai mare, in mod eficient si cu respectarea cerintelor CE.

"Trebuie sa fim siguri ca banii din bugetul UE pentru Romania sunt pe complet utilizati si ca sunt folositi in mod eficient. Asta necesita un impuls suplimentar din partea dumneavoastra", a spus oficialul european.

In schimb, presedintele Basescu a apreciat ca este nevoie de o analiza suplimentara a legislatiei nationale in acest domeniu pentru a vedea daca nu exista obstacole care determina o implementare lenta a proiectelor cu bani europeni, desi numarul de proiecte aprobate este impresionat.

"Daca ma uit la statisticile CE, la numarul de proiecte aprobate suntem campioni, la implementare suntem blocati. Ceva se intampla dupa aprobarea proiectelor (...) Am introdus o birocratie mult mai mare, cu multe institutii, care controleaza fara ca vreuna sa o faca suficient de profund incat sa corecteze lucrurile la timp. In al doilea rand, a fost o remarca la Bruxelles cum ca in loc sa avem patru pagini care sa justifice cheltuielile, avem 400 de pagini, dovada pentru o birocratie extraordinar de mare. De aceea, cer introducerea in acordul nostru din partea UE o verificare rapida a legislatiei ca sa debirocratizam controlul procedurilor", a spus Basescu.

In schimb reprezentatul Comisiei, a aratat ca respectarea legislatiei este problematica, iar verificarea si certificarea cheltuielilor trebuie sa se faca in mod mai riguros. "Nu sunt sigur ca trebuie sa verificam legislatia, ca aici este problema per se. Cred ca este vorba, mai degraba, de aplicarea ei", a conchis reprezentantul Comisiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#acord fmi, #basescu, #fmi, #fonduri europene, #tinte macroeonomice , #stiri FMI