Basescu: Daca nu reduceam salariile si pensiile, ar fi trebuit sa angajam un nou credit in 2011

Luni, 10 Mai 2010, ora 09:39
1421 citiri
Basescu: Daca nu reduceam salariile si pensiile, ar fi trebuit sa angajam un nou credit in 2011

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, ca, daca salariile si pensiile nu sunt reduse, Romania va fi nevoita sa angajeze un nou credit extern, ceea ce ar insemna "amanetarea" viitorului tarii si a milioane de romani, precizeaza Mediafax.

Presedintele a subliniat ca unul dintre obiectivele programului convenit de guvern cu FMI este reducerea obligatiilor de plata ale bugetului de stat, precizand ca, in urma datoriilor contractate de Romania de la bugetul de stat, trebuie sa fie platite 10,007 miliarde de euro si ca numai in 2010, urmare a creditelor angajate in anii anteriori, trebuie platite dobanzi de peste 1,8 miliarde de euro.

"De aceea trebuie sa adoptam politica de reducere a indatorarilor...Daca nu reducem salariile si pensiile, in 2011 ar fi trebuit sa angajam un nou credit. Am fi amanetat viitorul tarii, a miloane de romani", a spus Basescu, adaugand ca este esential ca urmatoarele sase sa fie o perioada "de realism" din partea sindicatelor si partidelor.

In ce priveste obiectivele programului convenit de guvern cu FMI, Basescu a spus ca ele vizeaza reducerea cheltuielilor din bugetul de stat, categorie unde fondul de salarii reprezinta 27 la suta si reducerea cheltuielilor sociale, care reprezinta impreuna cu fondul de pensii 35 la suta din bugetul de stat.

Presedintele a mai spus ca ar nedrept daca cineva ar acuza FMI de existenta acestui program, programul apartinand guvernului.

"Daca populatia va fi nemultumita si programul un esec, nu FMI va fi responsabil, ci institutiile, incepand cu presedintele si, in primul rand guvernul", a mai declarat presedintele.

Basescu a precizat ca, inca de la inceputul discutiilor cu FMI, guvernul a fost pregatit cu un program alternativ, care nu implica cresterea fiscalitatii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins gama de produse: ce oferă noile căști wireless ale producătorului
Motorola și-a extins recent portofoliul de produse, lansând nu doar noua serie de telefoane mobile Edge 50 - care include modelele Moto Edge 50 Pro, Moto Edge 50 Ultra și Moto Edge 50 Fusion -...
#basescu imprumut reduceri cheltuieli fmi dobanzi , #stiri FMI