Basescu: Daca ratam transa din ianuarie cu FMI, va fi o explozie a dobanzii

Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 13:45
1759 citiri
Basescu: Daca ratam transa din ianuarie cu FMI, va fi o explozie a dobanzii

Presedintele Traian Basescu este invitat, miercuri, la Radio Romania Actualitati, unde a declarat ca daca Romania rateaza transa din ianuarie de la FMI, va trebui sa iesim pe piata, dar va fi o explozie a dobanzii. Vezi aici declaratiile sefului statului, potrivit Mediafax.

Evaluarea pe care o dau Guvernului este una buna pe fond. Un Guvern care a reusit sa se ridice, cu toate stangaciile lui de comunicare, este un Guvern care si-a facut datoria. A avut curaj sa isi asume masurile dure, grele, care le-au adus maxima impopularitate.

Despre perspectivele lui Emil Boc in fruntea PDL-ului, eu nu mai cunosc demult acest partid. Mai cunosc foarte putini dintre cei cu care am construit partidul. Eu continui sa fac ce am facut si in timpul guvernului Tariceanu, nu dau ordine prin televizor. Nu intotdeauna eu am dreptate.

Nu exista niciun stat al UE in care justitia sa fi facut atat rau tarii pe care o reprezinta precum cel din Romania.

Ideea ca esti un Dumnezeu nu poate functiona si nu o accepta nimeni. Cei de la Bruxelles nu inteleg ca in Romania un judecator interpreteaza legea pentru a o incalca pentru a-si crea favoarea de a mai fi in CSM.

Eu nu ma scuz pentru nimic. Ce era de executiv si de CSAT s-a facut. Peste justitie nu am cum sa ma bag, pentru ca este independenta. Exista magistati pregatiti sa minta si cu un tupeu mult mai mare decat al politicienilor.

Institutiile unde eu numesc sefi au avut si vor avea aprecieri pozitive. Cel mai important lucru in raporturile noastre cu UE este credibilitatea.

Un CSM instalat fara a avea credibilitate va fi lipsit de credibilitate 6 ani. Romania nu mai poate astepta 6 ani. Eu am obligatia sa incerc atingerea obiectivului de aderare la Schengen. Eu am obligatia ca pana in ultima clipa sa incerc atingerea obiectivului de aderare la Schengen. Sunt tari care au obiectii la acest lucru, din cauza problemelor din justitie. Pentru blocarea accesului nu trebuie decat o singura tara.

Marea dezbatere este in ce masura accesul in Schengen poate fi legat si de alte motivatii decat indeplinirea conditiilor tehnice.

In 2006 s-a semnat un acord intre CE si Romania cu privire la acceptarea unui mecanism de cooperare si verificare pentru a satisface cerintele.

Cert este ca Romania continua sa aiba probleme in justitie. Acum nu mai sunt optimist legat de raport, stiu primele concluzii ale celor care au facut vizita de evaluare in noiembrie.

Munca in foarte multe domenii este descurajata in primul rand de sistemul excesiv de asistenta sociala pe care Romania l-a dezvoltat in perioada 2007-2008.

Este clar ca atata timp cat primeste un venit minim garantat de la stat, omul se va multumi cu el.

Trebuie sa generam solutii de stimulare a prezentei oamenilor in campul muncii. ea problema a dezvoltarii cerntrelor de colectare este o realitate.

Sunt locuri in care sa se vanda productia agricola. Dupa veselia privatizarii centrelor de colectare, este clar ca Guvernul trebuie sa stimuleze dezvoltarea unui sistem de colectare pentru a-i sprijini pe tarani, dar trebuie dezvoltat si spiritul antreprenorial. 

Suntem asezati pe un stat construit dupa chipul si asemanarea domnului Iliescu

Efortul meu, efortul Guvernului, este de schimbare a statului. Este clar ca suntem asezati pe un stat construit in vremea FSN-ului, realizat dupa chipul si asemanarea domnului Iliescu. Statul acesta trebuie flexibilizat si modernizat.

Cel mai important lucru este zona politicului. Politicul trebuie sa fie cel care trebuie sa aiba curaj sa spuna romanilor: "atentie!".

Statul trebuie sa priveasca la problemele reale, dar nu putem sa dam venitul minim garantat, care se manifesta primordial in sistemul rural, cand tu ai 3 milioane de hectare nelucrate.

Ca sa ii pot spune sa se duca la munca pamantului, trebuie sa modific codul muncii. Asa cum este codul acum, nu ii dau sanse sa munceasca egal. Tot eu stat trebuie sa creez acele conditii care sa stimuleze angajarea sezoniera. Nu ii tai venitul minim garantat si ii spun sa se duca la munca si mai dauga ceva la venitul lui.

Justitia sociala care sa nu mai lase domni ca Voiculescu, Patriciu, Vintu sa acumuleze valori de la stat, este un alt lucru care nu este inca savarsit in Romania. 

Statul este responsabil de politici, politici sociale care ar trebui sa se incadreze in resursele pe care le are, politici de dezvoltare, de sustinere a IMM-urilor, politici de educatie, de sanatate.

Pentru cei care cred ca putem reveni la perioada comunista, cand statul era tatucul tuturor, cand statul era inclusiv in asternutul familiilor, un stat democratic nu poate fi un astfel de stat.

Fiecare cetatean trebuie sa fie responsabil pentru viata lui, pentru prezentul si viitorul lui.

Statul nu poate crea tot timpul condisiile necesare, ori din lipsa de resurse, ori din lipsa de inteligenta, dar responsabilitaeta individului pentru el insusi este majora. nu poate cere nimeni sa fie luat sub patronajul statului, pentru ca ne intoarcem la situatia dinainte de 1989.

Daca Romania rateaza transa din ianuarie de la FMI va fi o explozie a dobanzii

Daca Romania rateaza transa din ianuarie de la FMI, va trebui sa iesim pe piata, dar va fi o explozie a dobanzii. Urgenta era finalizarea conditiilor acordului cu FMI, ceea ce inseamna Legea pensiilor, Legea salarizarii si Legea bugetului de stat.

Principalul eveniment care se intampla anul viitor este reluarea cresterii economice.

Romania isi va relua cresterea economica in semestrul II din 2011, lucru bun pentru ca va fi o crestere mica dar va marca iesirea din recesiune. Nu din criza. Nimeni n-a iesit inca din criza.

In opinia mea este o criza de sistem. Trebuie sa vedem ce trebuie ajustat in functionarea capitalismului pentru ca dezvoltarile sa fie sigure, durabile, si sa garanteze certitudini de crestere. Trebuie sa vedem cum stam cu statul social.

In ceea ce priveste personalul, se va trece la o ajustare fina. S-au facut reduceri consistente anul acesta, iar procesul trebuie continuat si sa devina calitativ. Trebuie vazuta calitatea personalului in sistemul bugetar.

Este clar ca incompetenta este cea care face sa nu atragem fondurile europene. Nu mai este miza cea mare reducerea masiva a cheltuielilor, ci ajustarea acolo unde nu s-au facut aceste reduceri si cresterea calitativa a aparatului de stat.

Romania va avea un buget cu un deficit de 4,4% din PIB, ceea ce inseamna aproximativ 6 mld de euro pe care trebuie sa ii imprumutam.

Romania va imprumuta multi bani anul viitor, avem si un buget cu deficit destul de mare, dar vom merge inainte. 

Nu poate spune cineva ca PNL este un partid de dreapta. Ei sunt impotriva modernizarii statului, sunt mai populisti decat cei de stanga. Partidele de stamnga au ca obiectiv intrarea Romaniei in derapaj. Eu mi-am facut datoria sa informez partidele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#basescu, #conditii, #dobanda, #fmi, #salarii, #transa , #stiri FMI