Basescu: FMI nu amana transa

Vineri, 06 Noiembrie 2009, ora 14:30
1551 citiri
Basescu: FMI nu amana transa

Presedintele Traian Basescu a declarat ca FMI nu a amanat acordarea celei de-a treia transe din acordul stand-by si ca Romania va primi banii daca va avea buget pana la 4 decembrie, iar legea responsabilitatii fiscale va ajunge in Parlament pana la sfarsitul anului. 

Intrebat daca FMI amana a trei transa din imprumut, Traian Basescu a declarat:

"Va confirm ca nu a amanat-o. Delegatia FMI a plecat. Daca avem buget pana pe 4 decembrie si legea raspunderii fiscale trimisa in Parlament pana la sfarsitul anului, vom primi transa a treia de la FMI .

De aceea si presiunile mele pentru crearea unui nou guvern cat mai repede", potrivit Mediafax.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat ca se asteapta la o intarziere a celei de-a treia transe a imprumutului de la FMI, "lucrurile parand evidente in acest moment".

El a raspuns, astfel, unui intrebari a presei privind posibilitatea amanarii transei.

Mai multe surse apropiate discutiilor purtate intre delegatia Fondului si oficialii romani au afirmat ca FMI va amana pentru ianuarie, aproape sigur, acordarea celei de-a treia transe, de aproximativ 1,5 miliarde euro.

"Cel mai probabil transa va fi amanata, se pare pentru ianuarie, astfel incat bugetul pentru 2010 sa fie stabilit si aprobat in Parlament.

Cea mai importanta problema este rezolvarea aspectelor politice", au spus sursele citate.

Potrivit acestora, nu doar bugetul reprezinta o problema, ci si toate masurile aferente constructiei bugetare de anul viitor, care presupun ori disponibilizari de personal din sectorul public, ori majorari de taxe.

Board-ul FMI se va intruni la mijlocul lunii decembrie pentru a analiza raportul privind cea de-a doua evaluare a acordului stand-by, in functie de care se va aproba cea de-a treia transa din imprumutul extern. 

#basescu, # fmi, # transa, # buget , #stiri FMI