Basescu: Imi asum efectul acordului cu FMI

Duminica, 29 Martie 2009, ora 14:12
2311 citiri
Basescu: Imi asum efectul acordului cu FMI

Presedintele Traian Basescu le-a spus, duminica, functionarilor publici, ca isi asuma efectul pe care il va avea asupra lor aplicarea acordului incheiat cu FMI, care presupune fie inghetarea salariilor si reducerea sporurilor, fie concedierea a 5% dintre membrii corpului administrativ.

Presedintele Traian Basescu a fost prezent, duminica, la congresul extraordinar al functionarilor publici, unde le-a explicat strategia pe care au avut-o autoritatile romane in momentul incheierii acordului cu FMI, in opinia sefului statului categoria cea mai vizata de acord fiind tocmai cea a functionarilor din administratia publica, locala si centrala.

Seful statului a spus ca diferenta de 6,5% dintre cresterea economica prognozata initial de Guvern (de 2,5) si cea evaluata de FMI (de minus 4 procente) presupune o reducere a cheltuielior. Basescu a spus ca 1,1% din platile bugetare sa fie reduse, insa nu poate fi vorba, in acest context, de investitiile publice.

Basescu le-a spus functionarilor publici ca reducerea de plati va afecta platile catre categoria pe care ei o reprezinta si ca asta ar putea insemna fie inghetarea salariilor lor si reducerea sporurilor care sa ajunga la un nivel de 30% din salariu, fie concedierea a 5% din numarul existent al functionarilor publici si contractuali.

Basescu le-a mai spus functionarilor ca doar salariile mici din domeniul lor vor creste, asa cum si pensiile mici - pe vremuri de criza - vor cunoaste o crestere. Seful statului le-a mai spus participantilor la congres ca isi asuma aceste intelegeri cu FMI si ca nu ar fi putut sa afirme ca numai Guvernul a fost de acord cu aceste masuri.

De asmenea, Traian Basescu le-a mai cerut, in mesajul pe care l-a transmis congresului extraordinar al Publisind, ca functionarii publici sa se implice mai mult si sa deblocheze situatia actuala in care se afla Romania in atragerea fondurilor europene.

El le-a spus ca functionarii publici sunt responsabili pentru suma infima de bani pe care tara noastra a reusit s-o atraga pana acum, prin intarzierea avizelor sau prin proiectele ineficiente. Basescu le-a spus ca autoritatile au mizat pe cresterea capacitatii de atragere de fonduri europene pentru a putea sa acopere plata imprumutului FMI si nevoile tarii.

Acest proces, in opinia lui Basescu, ar reprezenta si modernizarea Romaniei, care, in mare masura, a aratat din nou seful statului, depinde de functionarii publici.

Functionarii publici au cerut inca din campania electorala pentru parlamentare cresterea cu 50% a salariilor lor, iar noilor autoritati le solicita sa renunte la masura deja anuntata - de reducere a aparatului administratiei centrale cu 20% si de reducere a sporurilor salariale, precum si inghetare la nivelul de anul trecut a salariilor.

#basescu, #fmi, #functionari , #stiri FMI