Basescu: In 2011 Romania va semna un nou acord cu FMI

Marti, 21 Septembrie 2010, ora 15:55
1828 citiri
Basescu: In 2011 Romania va semna un nou acord cu FMI

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, in Parlament, ca, in 2011, Romania va semna un nou acord cu FMI, precizand ca, desi statul roman vrea, nimeni nu il imprumuta acum pe termen lung, din cauza deficitelor structurale, relateaza MEdiafax.

Basescu le-a spus parlamentarilor ca Romania are probleme in a contracta un imprumut pe termen lung din cauza lipsei de credibilitate in exterior si pentru ca nu au fost facute reforme structurale.

"Din cauza dezechilibrelor economice, nimeni nu imprumuta Romania pe termen lung", a avertizat el, precizand ca Romania are probleme in a obtine imprumuturi cu termen de scadenta chiar si pe 3 ani.

"In 2011 vom semna un nou acord cu FMI", a spus el, neprecizand cat se va imprumuta Romania. 

Basescu a facut aceasta afirmatie ca o "paranteza" la problema continuarii acordului cu FMI si in 2011.

"Chiar ieri auzeam un profesor de renume mondial sustinand ca Romania trebuie sa imprumute bani pe termen lung. Aceasta este problema si ea nu poate fi servita ca solutie. Problema Romaniei este ca, datorita deficitelor, datorita lipsei de reforme structurale, nimeni in momentul de fata nu imprumuta Romania pe termen lung", a spus Basescu.

El a completat ca "orice Minister de Finante" ar vrea sa se imprumute pe termen lung, pe 10 ani de exemplu, insa in realitate exista probleme la a contracta imprumuturi si cu scadenta la trei ani.

"Bine ar fi ca, avand in vedere titlurile universitare pe care ni le arogam si calitatile politice, sa stim macar ce vorbim cand ne adresam romanilor.

Romania ar vrea, dar din cauza dezechilibrelor macroeconomice nimeni nu o imprumuta pe termen lung", a explicat presedintele.

Basescu a facut un apel pentru continuarea reformelor, deoarece Romania nu poate merge inainte daca investitorii isi pierd increderea in capacitatea tarii noastre de a opera aceste reforme si a spus ca ar fi un sprijin ca, "la orizontul anului 2012", sa avem un rating de tara in categoria A.

In acest context, seful statului a facut referire la intrarea Romaniei in zona euro, sustinand ca trebuie sa ramana "ferm angajata pe acest drum" si sa stabilim o data realista. 

"Trebuie sa stabilim o data realista, repet o data realista, de aderare la euro, tinand cont in primul rand de nevoile noastre de dezvoltare, dar si de nivelul de pregatire a economiei romanesti, pentru a trece la euro. Indiferent de majoritatea care va guvern romania in urmatorii 10 ani, oamenii politici vor trebuie sa tina cont de parcursul stabilit prin strategia europa 2020", a spus Basescu.

#acord, #basescu, #fmi, #romania , #stiri FMI