Basescu: Nu va interveni nicio schimbare in scrisoarea catre FMI

Marti, 25 Mai 2010, ora 22:56
1412 citiri
Basescu: Nu va interveni nicio schimbare in scrisoarea catre FMI

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca nu va fi interveni nicio modificare de substanta sau de filozofie in scrisoarea catre FMI, mentionand ca nu se intentioneaza cresterea fiscalitatii, potrivit Mediafax.

El a facut aceasta declaratie la o intalnire cu mediul de afaceri italian din Romania, raspunzand unei intrebari.

"Nu va interveni nicio modificare de substanta sau de filozofie in scrisoarea catre FMI", a spus Basescu.

El a adaugat ca nu se intentioneaza cresterea fiscalitatii. "Acest lucru s-a vazut din actualele negociericu FMI si cu UE. Va asigur ca pentru Guvern era mult mai usor sa expedieze problema veniturilor printr-o crestere de fiscalitate", a spus presedintele.

El a mai spus ca Romania avea ca optiuni fie marirea fiscalitatii pentru a creste veniturile in bugetul de stat, fie reducerea cheltuielilor bugetare.

"Impreuna cu Guvernul ne-am asumat reducerea cheltuielilor bugetare. Credem ca ascunderea cancerului din bugetul nostru de stat sub acoperirea unor mariri de taxe nu facea decat sa amane niste masuri mai drastice in 2011-2012. Nu sunt niste masuri pe care le luam cu placere.

Niciunui politician nu-i place sa ia masuri impotriva propriului lui popor. Niciunui politician nu-i place sa fie fluierat, nu-i place sa fie admonestat, nu-i place sa fie in dizgratie publica, dar impreuna cu Guvernul am considerat ca avem obligatii majore fata de viitorul tarii", a mai spus presedintele Basescu.

De asemenea, el a afirmat ca a nu lua masuri de restructurare a cheltuielilor bugetare ar implica, in mod automat, un nou credit incepand cu martie 2011, din nou pentru o perioada de doi ani si, de data aceasta, nu numai de 20 miliarde, ci de circa 30 de miliarde de euro.

"O amanare a restructurarii cheltuielilor bugetare nu poate decat sa condamne la nedezvoltare Romania, pentru ca in momentul de fata imprumutam bani pentru consum, nu pentru dezvoltare(...) Voi ramane ferm legat de programul de restructurare a cheltuielilor bugetare, indiferent care sunt costurile politice", a adaugat seful statului.

El a apreciat ca indatorarea tarii pentru consum ar fi un act iresponsabil, "indiferent cat de mare ar fi nemultumirea publica pentru neangajarea de noi credite pentru a sustine aceste cheltuieli imense ale aparatului de stat si a cheltuielilor sociale".

Presedintele a mai spus ca Romania nu-si permite o indatorare mai mare, la sfarsitul anului datoria publica urmand sa ajunga la 37,5% din PIB. 

#basescu, #scrisoare, #fmi, #fiscalitate , #stiri FMI