Basescu: Nu vreau bani de la FMI

Marti, 27 Ianuarie 2009, ora 10:49
1073 citiri

Presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania are nevoie de aproximativ 6 miliarde de euro pentru a acoperi creditele angajate de fostul Guvern, dar banii trebuie luati de la Uniunea Europeana, in niciun caz de la FMI, cu care s-ar putea incheia un acord de supraveghere.

"Eu refuz categoric varianta prin care Romania s-ar duce acum la FMI sa spuna: avem nevoie de 10 miliarde. si va pot spune ca Romania are nevoie pentru a-si finanta datoria curenta. Guvernul Tariceanu a angajat, pentru ca nu s-au facut veniturile in buget, credite pe termen scurt si foarte scurt, o luna, doua, trei; trebuie sa dai banii inapoi", a spus Basescu.

Seful statului spune ca nu vrea ca Romania sa apeleze la FMI intrucat ii este foarte greu sa accepte ideea ca "ne intoarcem inapoi, la mijlocul anilor '90, cand imprumutam bani de la FMI".

"Dar ceea ce eu accept - pentru ca aici vreau sa fiu foarte clar, nu eu accept, cred ca este bine pentru Romania. UE da bani controlati, UE nu are un organism de supraveghere care sa-i confirme ca banii pe care o tara ii ia de la UE sunt utilizati corect, si atunci ar trebui sa avem un acord de finantare cu UE si un acord de supraveghere cu Fondul, de supraveghere si nu de imprumut", a explicat Basescu varianta pe care o sustine.

Traian Basescu a spus ca in acest moment Guvernul are nevoie de aproximativ sase miliarde de euro pentru a acoperi creditele contractate si ajunse la scadenta, dar ca Executivul este cel care decide cati bani poate imprumuta.

O misiune a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Jeffrey Franks, va efectua o vizita la Bucuresti incepand de marti, 27 ianuarie, si pana pe 4 februarie, cu scopul de a evalua situatia macroeconomica generala si perspectivele acesteia, potrivit unui comunicat de presa, in care se reitereaza ca Guvernul nu a cerut sprijin de la FMI.

Vizita este una obisnuita, va fi facuta intre consultarile anuale si va da si posibilitatea de a schimba pareri despre politici cu reprezentanti ai noului Guvern. in afara oficialilor guvernamentali, reprezentantii misiunii se vor intalni si cu cei ai sectorului privat.

"In contextul discutiilor recente din media, vrem sa atragem atentia ca guvernul nu a cerut un program FMI, prin urmare pe agenda misiunii FMI nu exista discutii despre acest subiect", precizeaza comunicatul Fondului.

"Mai mult decat atat, nu exercitam niciun fel de presiuni asupra guvernului roman sa ceara un program FMI. Toate deciziile referitoare la posibilitatea de a solicita un program sunt la latitudinea guvernului roman", subliniaza reprezentantii biroului regional pentru Romania si Bulgaria al Fondului.

#bani, #basescu, #fmi, #fondului, #guvernul, #pentru, #romania, #supraveghere , #stiri FMI