Basescu: O sa luam doar atat cat ne trebuie dintr-un imprumut extern

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 10:06
1239 citiri
Basescu: O sa luam doar atat cat ne trebuie dintr-un imprumut extern

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, ca Romania va lua cat are nevoie din imprumutul extern, fixat pe doi ani, spunand ca initial s-a avut in vedere finantare pentru un singur an, in transe trimestriale, si ca UE este "principalul jucator" in discutarea imprumutului.

Intrebat, la un post de televiziune, in legatura cu suma pe care Romania o va contracta de la FMI, seful statului nu a dorit sa confirme o cifra. Moderatorii i-au pus in vedere sefului statului ca, pe 10 martie, s-a vehiculat o suma de 20 de miliarde de euro, iar marti un imprumut de circa 18 miliarde de euro, seful statului spunand: "daca discutam de doi ani poate fi apropiata de aceasta suma".

Presedintele a spus ca, initial, s-a avut in vedere un imprumut pe un singur an, in transe trimestriale, dar ca, dupa ultimele date economice la nivel modial, nimeni nu vede iesirea din criza in 2009 si ar fi "inspirat sa punem centura de siguranta pentru doi ani".

Basescu a tinut sa precizeze ca in acest moment Romania nu are nevoie de bani. "O sa luam doar atat cat ne trebuie dintr-un imprumut fixat a se derula pe doi ani de criza. Vom avea o perioada in care vom plati numai dobanzile, si sper sa fie negociate la un nivel bun, in jur de 3%, sub 3%.

Vom avea, probabil, cinci-sapte ani in care nu vom plati rate, ci doar dobanzile, si vom plati atat cat vom lua, dar nu aveam dreptul sa nu ne asiguram, pentru ca a te asigura cand a aparut derapajul major este mult mai greu decat sa te asiguri inainte", a explicat seful statului.

Basescu a tinut sa demonteze afirmatiile potrivit carora imprumutul va servi si pentru cresterea ratingului de tara, aratand ca doua agentii au coborat nivelul Romaniei inca de pe vremea guvernarii Tariceanu, cand economia "duduia", problema in acest sens fiind stoparea reformelor structurale.

"Cand va fi semnat acordul cu UE si Fondul, Romania va avea centura de siguranta pusa, sa nu fie in fata unui derapaj care sa generalizeze criza in economia romaneasca.Va asigur ca stim ce avem de facut, sunt convins ca Guvernul va negocia cum trebuie masurile si, daca vom fi solidari, vom reusi sa negociem acordul si foarte bine", a asigurat seful statului.

Basescu a precizat ca masurile negociate ca partile implicate in acord nu vor fi la fel de dure precum cele de pe vremea lui Paul Thomson (fost negociator sef al FMI pentru Romania, n.r.), de aceasta data abordarea fiind una europeana, sub supravegherea FMI.

"Aceasta nu este o simpla misiune FMI, este o misiune preponderent UE si FMI. Este adevarat ca FMI, avand expertiza, este cel care face evaluarea, dar strategiile se stabilesc impreuna cu Uniunea Europeana. Sigur ca si Fondul va face obisnuita scrisoare de sfarsit de misiune de evaluare, insa UE este principalul jucator in aceasta grupare", a explicat presedintele Basescu.

"Fondul concluziilor care vor fi discutate cu Guvernul, pentru ca acum s-a pus diagnosticul, in continuare trebuie stabilite masurilor. Fondul masurilor va trebui sa vizeze indeplinirea programului de convergenta al Romaniei, asumat prin acordul de intrare in UE pe care eu l-am semnat la Luxemburg", a aratat Basescu.

De altfel, Romania are si avantaje ce decurg din statutul de membru al UE si al FMI, avand 1,2 miliarde de euro la Fond.

Seful statului a spus ca misiunea de evaluare a FMI este "in linii mari incheiata", reprezentantii Fondului mai avand de pus la punct, miercuri, "niste chestiuni de acord fin".

Basescu a declarat ca intalnirea pe care a avut-o marti seara, la Palatul Cotroceni, cu seful misiunii FMI a fost programata de saptamana trecuta. "Este o cutuma ca la terminarea unei misiuni de evaluare, seful delegatiei Fondului, insotit de reprezentantul permanent din Romania, sa ceara o audienta la seful statului sa-i prezinte situatia", a spus Basescu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft renunță la aplicația Teams în suita Office. Care este motivul
Microsoft a anunțat recent că va separa aplicația Teams de suita Microsoft 365, decizie luată pentru a evita complicatiile legale și pentru a oferi claritate clienților, conform...
#criza, #dobanda, #fmi, #imprumut , #stiri FMI