Basescu: pensiile scad cu 15% si salariile bugetarilor, cu 25%

Joi, 06 Mai 2010, ora 23:21
4293 citiri
Basescu: pensiile scad cu 15% si salariile bugetarilor, cu 25%

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca pensiile vor scadea cu 15%, salariile din sistemul bugetar cu 25%, inclusiv salariul minim, si vor fi reduse "masiv subventiile", banii urmand sa fie alocati tintit "catre cei care au nevoie de sprijin financiar", informeaza Mediafax.

Presedintele a mentionat ca pensiile vor scadea cu 15%, iar salariile din sistemul bugetar vor scadea cu 25%, inclusiv salariul minim. Seful statului a dat ca exemplu subventiile pentru incalzire. El a mentionat si ca vor fi reduse masiv subventiile care se acorda in acest moment. Seful statului a mentionat si ca ajutorul de somaj va scadea cu 15%.

"Vreau sa aveti in vedere urmatorul lucru: salariile personalului bugetar reprezinta 28 la suta din buget (...) Cheltuielile sociale reprezinta 12 la suta din PIB, ceea ce reprezinta peste 35 la suta din bugetul de stat.

Facem o socoteala elementara sa stim unde am ajuns: 62 la suta din buget. Ne intrebam cum mai putem aloca bani suficienti pentru scoli, pentru spitale, pentru functionarea Armatei, a Politiei?", a spus presedintele.

El a amintit si situatia legata de veniturile si cheltuielile de la buget.

"N-as vrea sa facem impreuna socoteala - si o putem face cu usurinta - constatam ca venitul mediu in bugetul de stat este 31% din PIB iar cheltuielile bugetului de stat sunt de 40%. Trebuie sa completam aceasta diferenta, iar locul unde trebuie sa restructuram este sectorul bugetar si sectorul social(...).

Vor mai fi si multe alte masuri pe care trebuie sa le ia Guvernul, cum ar fi modificari ale Codului muncii pentru a flexibiliza forta de munca, unele analize cu privire la impozite", a mai spus presedintele.

"In primul rand este vorba despre reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar din Romania cu 25%, iar pana la sfarsitul anului, sefii de institutii au obligatia sa-si faca selectia, sa-i aleaga pe cei mai buni si nu clientela politica, in asa fel incat in anul 2011, mentinandu-se anvelopa salariala si in speranta cresterii economiei, salariile sa poata reveni la cele pe care le au acum", a spus presedintele.

Seful statului a adaugat ca aceasta masura trebuie luata de la 1 iunie.

Ulterior, raspunzand unei intrebari la finalul declaratiilor, seful statului a mai declarat ca rezultatul evaluarilor asupra eficientei functionarilor va trebui sa fie gata pana la sfarsitul lunii decembrie.

"De asemenea, in ceea ce priveste pensiile, Guvernul isi va mentine transferul de 1,7 miliarde de euro la fondul de pensii, dar pentru a acoperi pensiile la nivelul actual, si numeric si ca nivel de plata, ar mai trebui circa inca 500 de milioane de euro, care nu exista", a spus seful statului.

El a adaugat ca, avand in vedere ca acesti bani nu exista, "este previzibila o reducere a pensiilor cu 15%". "De asemenea, se va proceda la reducerea masiva a subventiilor, iar banii recuperati din subventii, vor fi alocati tintit catre cei care in mod real au nevoie de sprijin financiar", a spus seful statului.

El a oferit si un exemplu. "Este vorba despre sistemul de incalzire din Bucuresti. Acesta beneficiaza de subventii masive din partea Primariei Capitalei, dar si a bugetului de stat. Fara deosebire de veniturile pe care le au, toti cetatenii din Bucuresti si firmele racordate la sistemul centralizat, primesc incalzirea subventionata.

Or, subventiile globale vor fi sistate si se va acorda subventie celor care au nevoie de ea. Nu sunt cuplat la incalzirea centrala, dar, daca as fi, desi am cel mai mare salariu teoretic din administratie, as primi aceasta subventie.

Cand in mod real, ea trebuie adresata cetateanului care are nevoie de ea", a explicat seful statului. Basescu a spus ca va fi redus si ajutorul de somaj. "De asemenea, ajutorul de somaj se va reduce cu 15%", a spus el.

Presedintele a mai spus, revenind la subiectul reducerii salariilor, ca acestea vor fi reduse toate cu 25%, inclusiv salariul minim pe economie.

"Dar, Guvernul va completa diferenta care este sub 600 de lei. Deci salariul minim pe economie, care va fi luat in considerare, este salariul din sectorul privat si, daca prin diminuarea de la 705 lei, cat este in sectorul bugetar, cu 25% se ajunge sub 600 lei, nu va scadea salariul minim sub 600 lei.

Guvernul va lasa salariul minim in vigoare asa cum este, pentru economia reala", a spus Basescu. "In Romania functioneaza 16 programe sociale, marea lor majoritate aplicate inainte de alegeri - de la acordare de pampers, pana la venitul minim garantat.

Ele functioneaza atat de independent una de alta, incat sunt persoane care cumuleaza 4-5 ajutoare din diverse programe, astfel incat le convine sa stea acasa fara nicio problema si castiga mai bine decat unul care merge la serviciu.

Toate cele 16 programe sociale vor fi reanalizate in asa fel incat ele sa-si atinga tinta si nu sa devina surse de venit fara munca.

De asemenea, in ceea ce priveste solutiile ce vor fi aplicate in continuare, sunt vizate inclusiv acele exceptii care au decredibilizat actiunea guvernului de a reduce sporurile exagerate si veniturile date in afara legii.

Ma refer aici la cei care se afla in consilii de administratie, fiind in acelasi timp salariati ai Ministerului Economiei, ai Ministerului de Finante, ai altor ministere. Veniturile pe care le obtin ca reprezentanti ai statului vor fi impozitate cu procente foarte mari.

Ramane sa stabileasca guvernul care vor fi aceste procente", a spus presedintele.

Reducerile salariale vizeaza si administratia centrala, si locala

Basescu a anuntat ca scaderea "anvelopei salariale" cu 25 la suta vizeaza atat administratia centrala, cat si pe cea locala, precizand ca vor diminua "doar salariile", nu si cheltuieli precum cele ale "spitalelor si scolilor".

"Atentionez ca, atunci cand este vorba despre reducerea anvelopei salariale cu 25 la suta, este vizata si administratia centrala, si administratia locala. In egala masura sunt vizate ambele administratii si imi fac datoria sa transmit un mesaj celor din administratia locala: nerespectarea, de data aceasta, a celor ce vor fi stabilite de Guvern va duce la reducerea cotei defalcate", a spus presedintele Basescu.

El a adaugat ca programul de reducere a cheltuielilor bugetului de stat era "inevitabil", la fel cum era si reducerea resurselor alocate cheltuielilor sociale.

"Procesul de descentralizare trebuie accelerat masiv. As vrea sa ma intelegeti foarte bine: atunci cand vorbim de reducerea salariilor in aparatul bugetar central si local nu ma refer la spitale si scoli, ci strict la salarii", a mai spus seful statului.

TVA si cota unica raman la fel

Basescu a mai declarat ca in discutiile cu delegatia FMI s-a optat pentru "varianta increderii", in care Guvernul sa-si continue programele de restructurare masiva a cheltuielilor, iar memorandumul care se va semna va fi "in linii mari" expresia acestei variante.

Presedintele a spus ca echipa de evaluare a FMI, UE si BM, dar si Guvernul, au avut in atentie doua variante: una a neincrederii si alta a increderii. Basescu a afirmat ca varianta neincrederii se referea la cresterea TVA de la 19 la 24%, a cotei unice de la 16 la 20%, si la reducerea salariilor in sectorul bugetar, pentru a ne putea incadra intr-un deficit bugetar de 6,7 - 6,8% din PIB.

A doua varianta, a increderii, este aceea in care Guvernul isi va continua programul de restructurare masiva a cheltuielilor.

"Pe varianta a doua, cea a increderii in capacitatea Guvernului, Parlamentului si a institutiilor statului se va merge in continuare, memorandumul ce se va semna la finalul negocierilor, va fi expresia varintei de indredere in capacitatea statului roman de a reforma", a declarat presedintele, precizand ca nici una dintre variante nu poate fi atribuita cuiva.

Basescu: Plata datoriilor statului catre firme, esentiala

Presedintele Basescu a declarat ca a discutat cu Guvernul despre plata datoriilor statului catre firme, mentionand ca acesta este unul din factorii esentiali pentru a incuraja companiile in procesul de reluare a cresterii economice.

Presedintele a spus ca a discutat cu Executivul despre plata datoriilor statului catre companiile private, "esentiala pentru a incuraja firmele in procesul de reluare a cresterii economice". El a mentionat ca acest lucru este important, in contextul in care bancile nu mai crediteaza proiectele.

"Daca masurile pe care le-am precizat se iau, se creaza resursa financiara pentru cateva prioritati majore. Una si cea mai importanta este plata datoriile pe care le are statul catre firme", a spus Basescu.

Presedintele a spus ca plata datoriilor statului catre firme este esentiala pentru a incuraja firmele in procesul de reluare a cresterii economice, "pentru a le crea conditiile acceptabile pentru reluarea activitatii".

"O alta plata care trebuie urgent facuta este cea care vizeaza plata datoriilor spitalelor", a spus Basescu. Seful statului a adaugat ca sumele eliberate dupa luarea acestor masuri precum si a celorlalte masuri care vor fi stabilite de guvern in discutiile cu FMI vor fi utilizate pentru a sustine proiectele cu finantare europeana.

"Prioritatea este sustinerea proiectelor pentru IMM-uri. Sigur, aici sunt mai multe variante - cu bani in mod direct, cu garantii guvernamentale. Dar ca sa eliberezi garantii guvernamentale, trebuie sa ai resursa financiara pentru ca in situatia executarii garantiei, statul trebuie sa plateaasca", a spus presedintele.

El a spus ca este atat de urgenta sustinerea proiectelor mici, pana in 20-30 de milioane de euro, "pentru ca s-a constatat ca 90% dintre proiectele aprobate nu mai pot fi derulate pentru ca bancile nu mai crediteaza componenta autohtona pe care firma privata sau persoana fizica si-a obtinut aprobarea proiectului trebuie sa o puna alaturi de banii europeni".

Basescu: Mizez pe solidaritatea macar a oamenilor politici

Presedintele Traian Basescu a declarat ca miezeaza, in acest context economic, pe "solidaritatea macar a oamenilor politici din arcul guvernamental", precizand ca "alternativa la acest program al increderii pentru Romania este introducerea imediata a cresterii fiscalitatii".

"Mizez pe solidaritatea macar a oamenilor politici din arcul guvernamental. Alternativa la acest program al increderii pentru Romania este introducerea imediata a cresterii fiscalitatii, ca solutie pentru a aduce bani la buget", a spus Basescu.

Romanii pot avea incredere ca Guvernul, presedintele si Parlamentul stiu ce au de facut

Presedintele Basescu a declarat ca exista persoane si medii care doresc sa intretina o stare de neincredere a populatiei in institutiile statului, el mentionand ca doreste sa transmita romanilor ca pot avea incredere in presedinte, Guvern si Parlament in contextul crizei.

Seful statului a tinut sa remarce ca sunt oameni si posturi de televiziune "care deliberat intretin o profunda atmosfera de neincredere". "Romanii pot sa aiba increrdere ca Guvernul, Parlamentul si presedintele stiu ce au de facut in stuatia economica actuala", a afirmat presedintele.

Basescu a precizat ca marti, 4 mai, la ora 12.00, s-a intalnit cu primul-ministru, cu guvernatorul BNR, ministrii de pe domeniile economice si cu specialisti de la BNR. In aceeasi zi, la ora 17.00, a afirmat ca s-a intalnit cu membrii echipei de evaluare de la FMI, UE si Banca Mondiala.

Miercuri, 5 mai, la ora 11.00 Basescu a spus ca a discutat cu primul-ministru si cu guvernatorul BNR, precum si cu un numar mare de ministri din domeniile economice.

Joi, 6 mai, la 9.30, Basescu a discutat cu liderii structurilor si formatiunilor politice care sustin Guvernul, iar la 14.30 cu delegatia FMI. "Motivele acestor intalniri sunt legate de solutia pe care Romania urmeaza sa o adopte in continuare pentru a face fata crizei si pentru a limita riscul crearii unei situatii extrem de dificile", a precizat presedintele. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#basescu, #pensii, #salarii, #bugetari, #scadere, #fmi , #stiri FMI