Basescu spera la 5-7 ani de gratie de la FMI

Vineri, 13 Martie 2009, ora 10:01
1743 citiri
Basescu spera la 5-7 ani de gratie de la FMI

Negocierile privind imprumutul de la Fondul Monetar International ar trebui sa aiba in vedere o perioada de gratie de 5-7 ani, astfel incat plata banilor sa inceapa intr-un moment de varf al tragerii de bani de la Uniunea Europeana, a declarat, joi, presedintele Traian Basescu.

"Eu cred ca va trebui negociata o perioada de gratie de 5-7 ani, astfel incat sa incepem sa rambursam esalonat banii pe care eventual ii vom imprumuta intr-un moment de varf al tragerii de bani de la UE, pentru a echilibra platile cu incasarile.

Nu poate fi vorba de plata intr-un singur an. Am putea sa incepem sa platim dupa al doilea an, dar cred ca ar trebui sa incepem plata esalonat, dupa cinci ani, din 2014, cand Romania va avea o buna capacitate de absorbtie a fondurilor europene. Am dreptul sa sper la o perioada de gratie de 5-7 ani", a declarat Basescu, joi, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

In plus, presedintele a subliniat din nou necesitatea incheierii unui acord de finantare intre Romania, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

"Spun fara ezitare. Romania are nevoie de un element de siguranta financiara prin incheierea acordului de finantare cu UE si FMI", a explicat din nou seful statului.

Desi Basescu a pledat iarasi pentru un imprumut extern astfel incat "modernizarea tarii sa continue, iar populatia sa nu fie pusa intr-o situatie dificila", nu a vrut sa precizeze suma pe care Romania incearca sa o obtina de la FMI.

"Recurgem la imprumtul de la FMI pentru modernizarea tarii, dar si pentru a nu pune populatia intr-o situatie dificila. Daca nu ar fi existat acest obiectiv am fi tratat altfel lucrurile. Nu va pot da o cifra, dar sunt adeptul valorificarii acestei perioade de criza in vederea valorificarii institutiilor statului, ale caror reforme au fost oprite in 2007 si 2008", a adaugat Basescu.

Totodata, in contextul deteriorarii situatiei economice globale, care "cu siguranta va influenta economia Romaniei", Traian Basescu le-a sugerat presedintilor partidelor aflate la guvernare, Mircea Geoana si Emil Boc, "sa gaseasca solutii ca abordarile celor doua partide sa fie corelate si in directia corecta".

Basescu a mai anuntat ca "marti sau miercuri vom avea analiza FMI si abia atunci vom afla daca mergem pe o finanatare de un an sau doi. Ar fi necesar sa avem la dispozitie sursele de finantare necesare pentru investitii si pentru reformele structurale in educatie, sanatate".

Adresandu-se romanilor, seful statului s-a declarat optimist in legatura cu imprumutul extern al Romaniei: "eu am un sentiment de optimism.

Romanii trebuie sa stie ca pe aceasta situatie de criza guvernul face ce trebuie si va lua cea mai buna decizie privind volumul imprumutului".

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA trimite o dronă uriașă către Titan. Ce presupune misiunea
NASA a anunțat planurile pentru o misiune care va trimite prima dronă, numită Dragonfly, pentru a explora Titan, cel mai mare satelit al planetei Saturn. Inițiativa vine după succesul dronei...
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
#basescu, # imprumut, # perioada gratie, # fmi, # plata, # bani , #stiri FMI