Basescu supune ratificarii Parlamentului Scrisoarea de intentie catre FMI

Miercuri, 08 Septembrie 2010, ora 16:55
1234 citiri
Basescu supune ratificarii Parlamentului Scrisoarea de intentie catre FMI

Presedintele Traian Basescu a semnat, miercuri, decretul privind supunerea spre ratificare Parlamentului Scrisorii de intentie semnata de autoritatile romane la Bucuresti, la 16 iunie, actualizata prin Scrisoarea suplimentara de intentie, semnata la Bucuresti, la 29 iunie, relateaza Mediafax.

Conform Administratiei prezidentiale, seful statului a semnat decretul privind supunerea spre ratificare Parlamentului a Scrisorii de intentie semnata de autoritatile romane la Bucuresti, la 16 iunie 2010, actualizata prin Scrisoarea suplimentara de intentie, semnata la Bucuresti, la 29 iunie 2010, aprobate prin Decizia Consiliului director al Fondului Monetar International din 2 iulie 2010 si pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2009 privind ratificarea Aranjamentului stand-by dintre Romania si Fondul Monetar International, convenit prin Scrisoarea de intentie transmisa de autoritatile romane, semnata la Bucuresti la 24 aprilie 2009, si prin Decizia Consiliului director al Fondului Monetar International din 4 mai 2009, precum si a Scrisorii suplimentare de intentie, semnata de autoritatile romane la data de 8 septembrie 2009 si aprobata prin Decizia Consiliului director al Fondului Monetar International din 21 septembrie 2009.

Autoritatile romane s-au angajat in fata FMI sa creasca taxele si impozitele daca nu reusesc sa reduca deficitul bugetar in limita tintei de 6,8% din PIB fixata pentru acest an, in principal prin scaderea cheltuielilor, adica prin taierea salariilor si a transferurilor sociale.

"Punerea in aplicare a masurilor (inclusiv cu o hotarare favorabila emisa de catre Curtea Constitutionala in ceea ce priveste constitutionalitatea acestora) de pe partea de cheltuieli si a masurilor de largire a bazelor de impozitare va constitui actiune prealabila pentru finalizarea evaluarii.

De asemenea, in urmatoarele luni vom lua masuri suplimentare de reducere a numarului de angajati in sectorul public.

Daca aceste masuri se dovedesc insuficiente pentru a atinge tinta de deficit pentru acest an, vom lua masuri suplimentare, inclusiv masuri de majorare a impozitelor si taxelor, in functie de necesitati", se arata in scrisoarea de intentie suplimentara trimisa in iunie de autoritati directorului general al FMI, Dominic Strauss-Kahn.

Autoritatile s-au angajat sa taie cheltuielile bugetare in principal prin reducerea cu 25% a salariilor, sporurilor si a altor plati de natura salariala pentru toti angajatii din sectorul public, prin scaderea alocatiilor sociale si prin diminuarea transferurilor catre autoritatile locale.

Totodata, Guvernul s-a angajat sa continue "rationalizarea personalului" in lunile urmatoare, dupa ce a redus numarului salariatilor bugetari cu aproximativ 20.000 de persoane in perioada ianuarie - mai 2010. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#basescu, # parlament, # scrisoare, # intentie, # fmi , #stiri FMI