BBC: Reprezentantul pentru Romania si Bulgaria al FMI, Juan Jose Fernandez-Ansola, despre progresul economiei romanesti

Joi, 20 Septembrie 2007, ora 14:49
963 citiri

BBC, 19 septembrie 2007 - Progresul economiei romanesti e solid, dar va ramane astfel? Printre cei care cauta raspunsuri se numara reprezentantul pentru Romania si Bulgaria al FMI, Juan Jose Fernandez-Ansola. Concluziile misiunii sale vor fi facute publice la inceputul lunii viitoare, dar, dupa cum relateaza Lea Berzuc, unele dubi se fac simtite de pe acum.

Reprezentantul FMI in Romania, Juan Jose Fernandez-Ansola, spune ca institutia va urmarii cu atentie evolutia inflatiei. Desi nu vrea sa traga anticipat concluzii, domnul Ansola estimeaza ca politica Bancii Nationale a fost corecta, deoarece inflatia, cu toate ca s-a marit, n-a depasit cu mult estimarile. Potrivit ultimului raport BNR, prognoza de inflatie pe acest an a crescut la 3,9 procente, cu 0,2 la suta, ca urmare a cresterii preturilor la utilitati si servicii, dar mai ales la produsele alimentare. Tocmai aceasta ultima categorie de preturi, majorate pe fondul secetei, risca sa alimenteze inflatia - apreciaza reprezentantul FMI, care mai vede si alte potentiale pericole.

Juan Jose Fernandez-Ansola: Politica salariala ramane o problema, cu toate ca nu am discutat politica guvernului in aceasta privinta pe anul 2008. Rata de schimb va trebui, de asemenea, supravegheata atent de Banca Nationala, pentru a vedea ce impact poate avea asupra inflatiei. A treia problema e, ca sa zic asa, socul asupra preturilor la alimente. Trebuie vazut cum vor evolua acestea si cu ce efecte secundare.

Reporter: In privinta celorlalti indicatori macroeconomici, reprezentantul FMI s-a pronuntat succint. El a avertizat ca diferenta dintre importuri si exporturi a crescut peste previziunile initiale, cu riscul de a spori vulnerabilitatile Romaniei. In schimb, FMI si-ar putea revizui previziunile privind cresterea economica, care se situeaza sub asteptarile guvernului. Potrivit Institului de Statistica, cresterea economica obtinuta in primul semestru al acestui an este de 5,8%, pe cand guvernul o estima la peste 6%. In fine, reprezezntantul FMI mai apreciaza ca Romania risca sa fie afectata indirect de criza de pe pietele financiare internationale. Juan Jose Fernandez-Ansola nu crede ca sistemul bancar va fi lovit direct de criza. Aceasta ar putea accentua, insa, punctele slabe ale Romaniei, tara care depinde de intrarile de bani, de capital.

Juan Jose Fernandez-Ansola: Efectul pe care Romania il va resimti va fi unul indirect, avand de-a face, in mare parte, cu iesirile si intrarile de capital. Depinde cum se va actiona la nivel macroeconomic, si pana acum guvernul roman s-a descurcat bine. Criza nu s-a incheiat insa, deocamdata, deci depinde cum va trata guvernul puntele slabe de aici inainte.

Oficialul FMI a precizat, din nou, ca un verdict final va fi dat de catre expertii Fondului abia la 2 octombrie, in urma unei analize atente a politicilor fiscale urmarite de Bucuresti.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.