BBC: Sistemul medical din Romania, in prag de colaps

Joi, 12 August 2010, ora 09:09
1804 citiri
BBC: Sistemul medical din Romania, in prag de colaps

Romania are cele mai mici cheltuieli cu sistemul de sanatate din UE, iar din cauza recesiunii, intentioneaza sa cheltuiasca si mai putin, in timp ce aceasta lipsa de finantare cronica si emigrarea personalului medical ar putea crestere riscurile pentru pacienti, comenteaza BBC News Online, informeaza Mediafax.

Amintind cazul din mai al unui baietel dintr-un sat romanesc, care a murit din cauza unei infectii severe la spitalul din Slatina, unde fusese internat cu o fractura, BBC sustine ca moartea acestuia arata "cat de bolnav este sistemul medical din Romania".

"Fantoma lui ne bantuie. Cred ca acest copil a fost victima sistemului. Dar noi suntem sistemul si toate esecurile noastre se reflecta in astfel de cazuri", afirma medicul Romeo Stanculescu, noul director al spitalului din Slatina.

Pe teritoriul Romaniei, spitale ca acesta au datorii mari. Uneori, ele isi pot permite doar sa plateasca unele medicamente sau materiale medicale de care au nevoie. Adeseori, acestea raman fara lucrurile de baza, cum ar fi antibiotice sau fasa.

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a primit un buget mai mic decat orice alt Minister al Sanatatii din UE, respectiv doar 3,6 la suta din PIB, mai putin de jumatate din cat aloca Marea Britanie si o treime din bugetul sanatatii din Germania.

Ministrul nu considera insa ca sistemul este in pragul colapsului.

"Nu l-as descrie drept colaps, ci mai degraba ca o situatie foarte dificla pentru moment - o rascruce in 2010", a declarat el.

"Trebuie sa gasim drumul corect care sa ne scoata din aceste probleme", a adaugat ministrul.

Un ministru al Sanatatii petrece in functie in Romania aproximativ opt luni, comenteaza BBC News Online.

"In ultimii 20 de ani, am avut 19 ministrii ai Sanatatii. Unii dintre ei au inceput ceva dar nu au avut timp sa vada rezultatele, ca un alt ministru, cu o strategie diferita i-a urmat in functie", recunoaste Cseke.

In iulie, Attila Cseke a transferat controlul majoritatii spitalelor consiliilor locale. Aceasta a fost o miscare controversata, de la care ministrul asteapta sa aduca mai multi bani in spitale.

Dar in timp ce Romania continua sa se bazeze pe banii de la FMI, ministrul poate face foarte putine pentru a mari salariile.

Din 2007, aproape 5.000 de medici, respectiv unul din zece, au plecat din Romania catre Europa Occidentala, unde pot castiga de zece ori mai mult. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem medical colaps buget , #stiri FMI