BERD isi aliniaza prognoza privind cresterea economica a Romaniei

Vineri, 22 Ianuarie 2010, ora 17:30
1789 citiri
BERD isi aliniaza prognoza privind cresterea economica a Romaniei

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a aliniat estimarea privind cresterea produsului intern brut (PIB) al Romaniei la cea a guvernului si a Fondului Monetar International, de 1,3% in 2010, imbunatatind datele anuntate in octombrie 2009, potrivit unui raport publicat vineri, informeaza NewsIn.

Estimarea este mult peste nivelul prognozat joi de Banca Mondiala, care si-a mentinut proiectia anterioara, ce ia in calcul o crestere economica de numai 0,5% a Romaniei in 2010.

Totodata, BERD a imbunatatit si estimarea privind scaderea economica din 2009, la 7%, de la 8% anterior.

Imbunatatirea prognozelor reflecta o redresare usor mai rapida decat cea anticipata in octombrie, dar cu variatii diferite in functie de regiune, se subliniaza in raport. Revenirea economica ar urma sa se accentueze usor in 2011.

Pentru Romania, BERD estimeaza o crestere economica de 2,3% in 2011.

Analistii institutiei vad o scadere medie a economiei din regiunea in care opereaza cu 6,1% anul trecut, urmata de o crestere medie de 3,3% in 2010, in urcare de la 2,5% cat fusese prevazut in octombrie. Pentru 2011, BERD prognozeaza o crestere medie in regiune de 3,8%.

"Revizuirea in sus se bazeaza pe o performanta mai buna decat se anticipa in patru mari economii din regiune - Polonia, Turcia, Rusia si Kazahstan -, ca urmare a scumpirii materiilor prime si a reluarii fluxurilor de capital catre marile tari emergente", se mai arata in raport.

In schimb, in cele mai multe tari mici care nu exporta materii prime, redresarea va continua sa fie lenta, iar in anumite cazuri, precum tarile baltice si Ungaria, BERD anticipeaza o scadere a PIB si in acest an.

"Redresarea in regiune ramane fragila, cu mari variatii intre tari.

Recuperarea globala graduala va sustine cresterea regionala, dar factorii locali o vor frana. Politicile adecvate pentru sectorul public si privat si actiunile pentru imbunatatirea situatiei bugetare, restructurarea datoriei si rezolvarea situatiei activelor toxice vor reprezenta un sprijin important pentru reluarea creditarii si redresarea economica", a declarat economistul sef al BERD, Erik Berglof.

Bancile vor urma politici prudente de creditare, in conditiile in care recesiunea a evidentiat importanta analizarii riscului. Cresterea imprumuturilor neperformante impovareaza in continuare bilanturile si reduce capacitatea bancilor de a oferi finantarile necesare pentru ca regiunea sa poata iesi din criza.

Constrangerile fiscale limiteaza revenirea economiei romanesti

Revenirea cererii externe ar putea fi contrabalansata partial de inasprirea politicii fiscale, care este necesara in mai multe tari din regiune. Cererea privata va fi redusa, ca urmare a cresterii somajului si a reluarii lente a creditarii.

In Europa Centrala si statele baltice, BERD anticipeaza o crestere medie de 1,4% in 2010. Totusi, in cadrul acestei mari regiuni, statele baltice si Ungaria vor inregistra scaderi ale PIB in 2010, in pofida unei reveniri graduale dintr-o recesiune severa.

Polonia, Slovacia si Slovenia vor beneficia de revenirea zonei euro, deoarece sunt puternic integrate in sistemul industrial al Europei Occidentale.

In medie, sud-estul Europei va avea o evolutie similara statelor din Europa Centrala si statele baltice. Astfel, unele tari ar putea profita de pe urma scumpirii pretului metalelor (Macedonia si Serbia) sau de fluxuri mai mari de capital, datorita imbunatatirii ratingului de tara (Turcia).

In schimb, redresarea in Romania si Bulgaria ar urma probabil sa fie lenta, ca urmare a inaspririi politicii fiscale, anticipeaza expertii BERD.

Exportatorii de materii prime ar putea castiga de pe urma scumpirii acestora, cu efecte colaterale asupra regiunii apropiate. Rusia si Kazahstan ar urma sa creasca cu rate intre 3,5% si 4% in 2010, iar Azerbaijan cu 9%.

Estul Europei si tarile din Caucaz ar putea sa creasca mai rapid, in medie cu circa 4%. Ucraina si-ar putea reveni de pe urma contractiei severe inregistrate in 2009, odata cu redresarea situatiei politice, mai estimeaza institutia.

Regiunea BERD include 30 de tari.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#berd, #crestere, #economica, #guvern, #fmi , #stiri FMI