BERD: Perspectivele economice globale indica o recuperare lenta

Vineri, 15 Mai 2009, ora 16:41
1447 citiri
BERD: Perspectivele economice globale indica o recuperare lenta

Exista semne ca situatia s-a stabilizat, dar perspectivele indica o recuperare lenta si amenintata de riscuri a economiei, in conditiile in care multe economii se vor comprima anul acesta, iar unele semnificativ, a spus economistul-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

"In conditiile in care criza declansata in 2007 in sectorul creditelor ipotecare cu grad mare de risc din Statele Unite si criza economica de anul trecut au afectat puternic regiunea BERD, este important, insa, sa atragem atentia ca scenariile cele mai pesimiste au fost evitate", a spus economistul-sef al BERD, Erik Berglof, potrivit unui comunicat.

Nu au existat state care sa intre in incapacitate de plata, iar, ceea ce este foarte important, tarile din Occident nu au intors spatele vecinilor lor din est, a mai spus Berglof.

"Dar acest lucru nu este de ajuns. Nu am iesit inca la lumina. Experienta mea proprie din discutiile purtate cu reprezentantii bancilor internationale si statisticile recente de la Banca Reglementelor Internationale indica o retragere a capitalului din regiune", a mai spus Berglof, adaugand ca Europa emergenta este mai putin afectata decat alte piete emergente.

Unele iesiri nete nu pot fi evitate, probabil, in conditiile in care regiunea se adapteaza la o evaluare mai adecvata a riscurilor si la tendinta mondiala privind diminuarea creditarii.

Ceea ce este esential, insa, este ca ajustarea sa se produca intr-un mod ordonat, fara sa lase vulnerabilitati majore in bilantul contabil al bancilor.

In 7 mai, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare estima ca economia Romaniei ar putea creste cu 0,4% in 2010, prognoza sa depasind previziunile Comisiei Europene (CE) si ale Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).

BERD se asteapta la o comprimare cu 4% a economiei romanesti in acest an. Astfel, BERD isi revizuieste estimarea anterioara, publicata in prima luna a acestui an, in care anticipa o crestere de 1% a produsului intern brut al Romaniei.

Prognoza BERD este similara celei anuntate de Comisia Europeana si CNP, in timp ce FMI anticipeaza o contractie a economiei romanesti cu 4,1%.

Economiile din tarile in care activeaza BERD ar putea sa se comprime, in medie, cu circa 5% in 2009, dupa o crestere cu mai mult de 4% anul trecut si cu aproape 7% in 2007, potrivit ultimelor estimari ale economistului-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#CE, # BERD, # economie, # capital , #stiri FMI