BERD propune masuri pentru dezvoltarea pietelor monetare

Luni, 17 Mai 2010, ora 09:07
1038 citiri
BERD propune masuri pentru dezvoltarea pietelor monetare

BERD va sustine dezvoltarea pietelor monetare si de capital din statele europene emergente, atat prin operatiuni de finantare derulate impreuna cu Comisia Europeana si alte institutii financiare internationale, cat si prin analizarea si recomandarea de masuri fiecarei tari, transmite Mediafax.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Devoltare (BERD) a lansat, potrivit unui comunicat, o initiativa majora de dezvoltare a pietelor monetare si de capital din regiune, pentru a reduce creditarea neasigurata in valuta si dependenta economiilor de capitalul extern, care s-au dovedit a fi vulnerabilitati cheie in contextul crizei globale.

BERD vrea astfel sa sustina si sa completeze masurile luate de multe guverne din Europa emergenta spre cresterea disponibilitatii finantarii din surse locale si reducerea finantarii in moenda straina pe pietele autohtone.

Institutia subliniaza ca nu doreste sa promoveze utilizarea exclusiva a monedelor locale, ci vrea dezvoltarea unui cadru macroeconomic si regulatoriu care sa asigure piete financiare in moneda locala sustenabile si lichide pe termen lung.

Astfel, alaturi de BERD, initiativa va fi sustinuta si de CE, FMI, alte institutii financiare internationale, dar si banci importante si asociatii ale sectorului privat.

BERD va contribui prin operatiuni de finantare in moneda locala si cooperare tehnica in vederea dezvoltarii infrastructurii pietelor locale, prin finantare, creditare si investitii de capital in moneda locala, inclusiv pentru consolidarea bazei de investitori (in particular prin sustinerea fondurilor de pensii si a sectorului asigurarilor), dar si prin dialog cu autoritatile pe tema potentialelor masuri, in coordonare cu celelalte institutii financiare.

In cadrul programului, BERD si celelalte institutii amintite vor analiza in ce stagiu de dezvoltare se afla piata locala a fiecarui stat si vor propune posibile masuri specifice.

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#berd, #comisia, #europeana, #finantare, #emergente , #stiri FMI