BERD: Ucraina trebuie sa ajunga la un acord cu FMI

Joi, 19 Februarie 2009, ora 10:01
1743 citiri
BERD: Ucraina trebuie sa ajunga la un acord cu FMI

Ucraina trebuie sa recastige increderea pietelor si sa aplice urgent recomandarile Fondului Monetar International (FMI), ca sa limiteze riscurile tot mai accentuate cu care se confrunta economia, a anuntat ieriBanca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), potrivit Reuters. 

Elita politica din Ucraina este de cateva luni intr-o batalie inversunata pentru putere, in timp ce hrivna s-a depreciat, cresterea economica s-a evaporat, iar finantarea bancilor a devenit problematica, potrivit Reuters, citata de NewsIn.

Disputa politica, in contextul in care criza a curpins economia, a dus la retrogradarea Ucrainei de catre agentiile de rating, ceea ce a scumpit si mai mult creditarea pentru aceasta tara si a sporit ingrijorarile observatorilor, inclusiv ale Comisiei Europene.

O misiune a Fondului Monetar International a plecat saptamana trecuta de la Kiev fara sa deblocheze a doua transa de 1,84 miliarde dolari din pachetul de finantare de 16,4 miliarde dolari.

FMI a cerut Kievului sa tina lucrurile sub control in ziua in care ministrul de finante Viktor Pinzenik a demisionat dupa o neintelegere cu premierul Iulia Timosenko.

"Vedem o nevoie urgenta de actiuni eficiente si complexe din partea autoritatilor ucrainene. Vedem o nevoie urgenta de a se ajunge la un acord cu FMI cu privire la actiuni comune", a declarat presedintele BERD, Thomas Mirow, dupa o vizita de trei zile.

Timosenko, mult timp in conflict cu presedintele Viktor Iuscenko, s-a certat cu ministrul de finante din cauza bugetului, care prevedea un deficit de 3% din produsul intern brut (PIB), in ciuda cerintei FMI, ca Ucraina sa aiba un buget echilibrat in acest an.

Deficitul bugetar reprezinta principala problema nesolutionata in discutiile cu FMI, iar intre timp banca centrala este pe cale de a epuiza prima transa de 4,5 miliarde dolari in interventii pe piata interbancara pentru sustinerea hrivnei.

"Suntem extrem de ingrijorati din cauza dificultatilor guvernului ucrainean de a ajunge la un nou acord cu FMI, pentru ca, potrivit autoritatilor Fondului, daca nu exista un acord, nu exista nici sustinere de la FMI", a comentat comisarul european pentru afaceri economice Joaquin Almunia.

Timosenko a declarat mai devreme ca negocierile cu FMI vor fi reluate in urmatoarele zile si ca se vor termina cu succes. Reprezentantii FMI din Ucraina nu au putut fi contactati pentru comentarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#berd, # ucraina, # hrivna, # fmi, # deficit, # buget , #stiri FMI