BERD va sprijini bancile ucrainiene doar in cazul unui acord cu FMI

Miercuri, 11 Martie 2009, ora 14:11
1395 citiri
BERD va sprijini bancile ucrainiene doar in cazul unui acord cu FMI

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va oferi sprijin bancilor din Ucraina doar daca tara va reusi sa reia cooperarea cu Fondul Monetar International (FMI).

"Suntem pregatiti sa investim mai mult de un miliard de euro in sistemul financiar ucrainian, daca se ajunge la un acord cu FMI," a declarat presedintele BERD, Thomas Mirow, citat de Bloomberg

Economia Ucrainei se va comprima cu 12 procente in acest an, sfarsind o perioada de noua ani de crestere, pe fondul disputelor dintre premierul Yulia Timoshenko si presedintele Viktor Yushchenko.

Ucraina a fost fortata sa caute imprumuturi internationale dupa ce lipsa investitiilor si problemele din sistemul financiar au determinat o depreciere masiva a monedei nationale.

A doua transa dintr-un imprumut FMI de 16,4 miliarde de dolari era asteptat luna trecuta, insa a fost amanat pe terment nelimitat, dupa ce oficialii guvernului au anuntat un deficit de buget de cinci procente din produsul intern brut, o violare a conditiilor FMI.

In luna februarie, BERD anuntase ca este pregatita sa investeasca 500 de miliarde de euro in aproximativ 20 de banci ucrainiene.

Banca Mondiala, BERD si Banca Europeana pentru Investitii au spus, luna trecuta, ca vor investi 24,5 miliarde pentru a ajuta bancile din Europa Centrala si de Est sa faca fata crizei.

BERD ar urma sa aduca sase miliarde de euro, BEI ar investi 11 miliarde de euro, iar Banca Mondiala aproximativ 7,5 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#berd, # sprijin, # banci ucrainiene, # investitii , #stiri FMI