BIS: Pachetele de stimuli economici ar putea esua

Luni, 29 Iunie 2009, ora 15:16
1210 citiri
BIS: Pachetele de stimuli economici ar putea esua

Incercarile de a stimula cresterea economica ar putea provoca numai o revenire temporara, urmata de o lunga perioada de stagnare, pentru ca bancile nu sunt determinate suficient de puternic sa isi rezolve problemele, a anuntat luni Banca Reglementelor Internationale (BIS), scrie Reuters, citat de Newsin.

In cadrul raportului anual, BIS, ce functioneaza ca un forum al bancilor centrale, a anuntat ca, desi autoritatile au incercat sa impiedice un declin brusc al activitatii economice, ramane inca intrebarea daca stimulii vor conduce la o revenire sustenabila.

"O cauza majora de ingrijorare este progresul limitat inregistrat in rezolvarea problemelor din sectorul financiar", a anuntat BIS.

In momentul in care criza financiara s-a accentuat, bancile centrale din intreaga lume au redus dobanzile si au injectat lichiditate in piete, unele prin cumpararea directa de active. Guvernele s-au grabit sa ajute bancile si au facut facut cheltuieli publice de circa 2% din produsul intern brut al grupului G20 in acest an, potrivit Fondului Monetar International (FMI).

Insa BIS sustine ca este posibil ca guvernele sa nu fi reactionat suficient de rapid pentru inlaturarea activelor toxice din bilanturile marilor banci, concentrandu-se in schimb pe garantii si pe capital, si expunand contribuabilii la potentiale pierderi.

Experientele din trecut arata ca modalitatea de revenire este aceea de a forta sistemul bancar sa-si asume pierderi, sa desprinda activele neperformante, sa elimine capacitatea excesiva si sa isi construiasca baza de capital.

"Aceste conditii nu au fost intrunite. Exista, prin urmare, un risc major ca actualii stimuli sa duca numai la o revenire temporara a cresterii, urmata de o stagnare prelungita", a anuntat BIS.

"Lipsa progresului ameninta sa prelungeasca starea de criza si sa amane revenirea, pentru ca un sistem financiar disfunctional reduce capacitatea actiunilor monetare si fiscale de a stimula economia".

BIS, care a facut de multa vreme avertizari cu privire la pericolele cresterii preturilor activelor, a precizat ca actuala criza arata si ca bancile centrale trebuie sa ia o pozitie mai activista in cazul scumpirii activelor si creditelor.

"Criza financiara a aratat ca este prea costisitor pentru bancile centrale sa se concentreze numai pe inflatie", precizeaza BEI, subliniind ca aceasta preocupare ar fi putut provoca multe greseli de politica monetara.

O problema majora pentru viitor este gasirea unei cai de a renunta la politicile foarte expansioniste din prezent.

BEI a mai transmis ca beneficiile transformarii unor imprumuturi precum cele ipotecare in valori mobiliare complexe au fost supraestimate, iar ratingurile de slaba calitate au contribuit la o evaluare incorecta.

Potrivit BIS, criza mondiala a subliniat unele nereguli in modelul utilizat de banci pentru clasificarea valorilor mobiliare.

"Analizand retrospectiv, calitatea slaba a ratingurilor a contribuit la evaluarea gresita a produselor", a precizat BIS.

In timp ce pachetele de stimuli financiari inca sunt vitale pentru a face fata incetinirii economice, si ar ramane, cel mai probabil, la fel de importante in urmatorii doi ani, guvernele trebuie sa se gandeasa la strategii pentru renuntarea la astfel de ajutoare, considera FMI. 

#bis, #credite, #criza, #ratinguri, #stimuli , #stiri FMI