BM: Economiile est-europene din UE vor scadea cu circa 3% in 2009

Joi, 21 Mai 2009, ora 15:06
1325 citiri

Economiile ex-comuniste ce fac parte din UE s-ar putea comprima cu circa 3% in 2009, in contextul in care criza afecteaza o regiune ce a inregistrat anterior cresteri importante, iar o revenire pe verde ar putea fi inregistrata pana la sfarsitul lui 2009, considera Banca Mondiala, conform Reuters, citat de NewsIn.

In cadrul raportului economic obisnuit, institutia arata ca perspectivele privind cresterea economica a regiunii, ce cuprinde Romania, Bulgaria, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Ungaria, Polonia, Slovacia si Slovenia, sunt incerte in ceea ce priveste urmatorii ani.

"Per total, rata scaderii s-ar putea tempera incepand din al doilea trimestru, iar o revenire pe crestere ar putea avea loc la sfarsitul lui 2009", arata raportul bancii.

Cele mai multe economii din regiune vor scadea in 2009, conform estimarilor, mai ales dupa ce produsul intern brut al Letoniei a scazut cu 18% in primul trimestru. Polonia, cea mai mare economie din zona, ar urma sa inregistreze o crestere de 0,5% a produsului intern brut, conform analistilor.

In 2008, economiile tarilor luate in calcul au crescut cu 4,1%. Cresterea economica a majoritatii acestor tari depinde masiv de exporturi, care au fost afectate de criza economica globala.

Raportul nu ofera informatii detaliate pentru fiecare stat, dar subliniaza diferentele din regiune. "Printre statele ale caror economii sunt destul de stabile la ora actuala se numara si Cehia, dar si Polonia", a declarat analistul Kaspar Richter din cadrul Bancii Mondiale, inaintea publicarii raportului.

"Si economiile Slovaciei si Sloveniei au o performanta destul de buna, desi Slovacia are de suferit de pe urma dependentei de sectorul auto.

In alta ordine de idei, situatia economica din Letonia si Ungaria prezinta motive de ingrijorare", a adaugat acesta.

Richter a mai spus, de asemenea, ca masurile de ajutorare implementate, printre care si imprumuturile din partea Fondului Monetar International (FMI) pentru Ungaria, Letonia si Romania, ajuta la imbunatatirea situatiei.

"Trebuie sa speram ca cel mai sumbru scenariu nu va deveni realitate.

Acesta ar presupune ca un stat sa aiba probleme severe privind finantarea datoriilor si nu ar putea sa-si acopere nevoile de finantare", a mai spus Richter.

Totodata, analistul spera ca economia Poloniei sa creasca anul acesta si cu pana la 1% in 2010, in contextul revenirii cresterii economiilor majore din Europa.

Banca Mondiala a avertizat de asemenea asupra unor riscuri, anuntand ca ar putea trece un timp indelungat pana cand investitorii vor avea din nou incredere in pietele financiare, revenirea exporturilor ar avea loc in mod gradual, iar recesiunea s-ar putea prelungi.

"Increderea in pietele financiare este elementul cheie. Dar o revenire a acesteia ar putea dura mai mult decat ne asteptam, mai ales daca perspectiva asupra economiei se va deteriora", a adaugat Richter. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#economie, # UE, # FMI, # imprumuturi, # investitori, # exporturi , #stiri FMI