BM nu precizeaza cand va livra urmatorul imprumut

Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 16:24
978 citiri
BM nu precizeaza cand va livra urmatorul imprumut

Banca Mondiala anunta, intr-un comunicat remis dupa finalul evaluarii comune cu FMI si CE, ca sunt necesare actiuni legislative pentru masurile de reforma prevazute in programul cu Romania si ca echipa institutiei va reveni la Bucuresti "pe masura ce se avanseaza in aceasta directie", informeaza NewsIn.

Banca Mondiala nu precizeaza, insa, cand ar putea livra urmatorul imprumut, de circa 350 milioane euro, din programul convenit cu Romania.

Banca Mondiala a acordat deja Romaniei anul trecut primul imprumut, de 300 milioane euro, din cadrul acestui program in valoare totala de 1 miliard de euro.

Acesta a fost aprobat de boardul institutiei in 16 iulie 2009 si eliberat in 20 octombrie.

Al doilea imprumut, de circa 350 milioane euro, urma initial sa fie aprobat de boardul Bancii Mondiale pana la sfarsitul anului trecut, iar cel de-al treilea in primul semestru din 2010, insa calendarul nu a putut fi respectat din cauza crizei politice din Romania.

"Actiunile legislative" la care face trimitere comunicatul Bancii Mondiale se refera la cele doua legi cheie in reforma sectorului bugetar din Romania, respectiv legea salarizarii unice, la care lipsesc norme clare de aplicare, si noua lege a pensiilor publice.

Marti, reprezentantii Bancii Mondiale au solicitat, intr-o intalnire cu ministrul Muncii, Mihai Seitan, ca proiectul de lege a pensiilor sa ajunga in Parlament cel tarziu la inceputul lunii februarie, iar grila unica de salarizare sa fie definitivata in cel mai scurt timp.

Banca Mondiala urmareste, prin programul cu Romania, in special reforma sectorului public si domeniul asistentei sociale, spre deosebire de FMI si CE, care se concentreaza mai ales pe obiective fiscale si macroeconomice.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#legi, # buget, # bm, # imprumut, # reforme , #stiri FMI