BM: Romania va inregistra scadere economica in 2010

Joi, 10 Iunie 2010, ora 17:00
2007 citiri
BM: Romania va inregistra scadere economica in 2010

Potrivit datelor prezentate de Banca Mondiala, in  raportul Perspective Economice Globale 2010, Romania si Letonia sunt singurele tari care vor inregistra scaderi economice in 2010, transmite Mediafax.

Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei va scadea in acest an cu 0,5%, potrivit prognozei BM, care corespunde cifrei convenite de guvern cu partenerii internationali in urma misiunii FMI la Bucuresti de la sfarsitul lunii aprilie- inceputul lunii mai, la care au participat si reprezentanti din partea UE si Bancii Mondiale.

Anul viitor, economia romaneasca ar urma sa inregistreze o crestere de 3,6%, iar in 2012 BM estimeaza ca PIB-ul se va majora cu 4,4%.

Institutia financiara internationala anticipeaza ca deficitul de cont curent se va plasa la 5% din PIB in fiecare an, in perioada 2010-2012.

In cazul Letoniei, BM prevede o contractie economica de 3,5% in acest an, dupa o scadere de peste 18% in 2009.

La nivel regional, in Europa si Asia Centrala, Banca Mondiala anticipeaza o revenire a PIB-ului real de 4,1% in acest an, dupa o contractie de 5,3% in 2009, cea mai severa dintre regiunile geografice ale lumii.

Relansarea reflecta revenirea puternica a cresterii economice in cele mai mari economii din regiune, Rusia si Turcia, care geneeraza 62% din PIB-ul regional.

BM estimeaza, pentru aceste tari, rate de crestere economica de 4,5%, respectiv 6,3%.

"Revenirea activitatii in urmatoarele patru mari economii este slaba (Polonia, Kazahstan, Ucraina) sau ramane negativa (Romania)", se arata in raportul BM.

Cresterea regionala a fost trasa in jos, comparativ cu relansarile din alte regiuni, de ajustarile locale intense care au avut loc in unele tari din cauza dependentei lor de fluxurile de credit si de deficitele mari de cont curent cu care au intrat in criza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bm, #economica, #romania, #scadere , #stiri FMI