BNS: Populatia datoreaza 1 miliard de lei producatorilor de energie termica

Luni, 02 August 2010, ora 18:20
1379 citiri
BNS: Populatia datoreaza 1 miliard de lei producatorilor de energie termica

Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, le-a explicat reprezentantilor Fondului Monetar International (FMI) ca persoanele fizice sunt datoare producatorilor si distribuitorilor de energie termica cu peste 1 miliard de euro si ca banii vor fi tot mai greu de recuperat, relateaza NewsIn.

"O problema majora care se va accentua la sfarsitul acestui an daca Guvernul nu va reveni asupra deciziilor luate este legata de subventiile la energia termica.

Din evaluarile pe care le-am facut in momentul de fata, persoanele fizice sunt dotoare producatorilor si distribuitorilor de energie termica cu o suma frumoasa, un pic peste 1 miliard de euro", a declarat Costin, adaugand ca banii vor fi greu de recuperat.

El a spus ca eliminarea subventiei atat pentru populatie, cat si pentru producatorii de energie termica va accentua problemele acestora, pentru ca va scadea numarul celor care vor plati.

"De regula pensionarii platesc, de regula ei erau cei care beneficiau de aceasta subventie la energia termica.

Avand in vedere nivelul scazut al pensiilor si cresterea galopanta a pretului la energia termica, cu siguranta ca nu vor mai putea plati.

Daca in momentul de fata raportul este de 60% cei care platesc si 40% cei care nu platesc, in general, la populatie, in toata tara, acest raport se va schimba in sens dramatic, in sensul in care o sa creasca numarul celor care nu platesc.

Pe cale de consecinta vor fi si debransari, iar asta va afecta si producatorii care nu vor mai avea resursele necesare pentru a functiona", a mai spus Costin.

Presedintele BNS a precizat ca reprezentantii FMI le-au comunicat faptul ca autoritatile pregatesc o reducere graduala a subventiilor.

El a declarat ca in cazul in care reducerea graduala nu este dublata si de investitiile care trebuiesc facute tot in zona producatorilor de energie, astfel incat sa se reduca pierderile, atunci riscam ca intreg sistemul sa intre in colaps.

Un alt subiect discutat de reprezentantii sindicatelor cu cei de la FMI a fost legat de schimbarile survenite in legislatia muncii.

"Le-am comunicat ca, in opinia noastra, unele din masurile adoptate nu vor produce efectele scontate.

Modificarile adoptate la codul fiscal nu vor aduce o crestere a numarului de contribuabili la bugetul asigurarilor sociale, ci dimpotriva. Deja exista din ce in ce mai multe firme care isi muta domiciliul fiscal in afara granitelor tarii.

Tarile preferate sunt Bulgaria si Cipru pentru ca au costuri mai mici pe locul de munca cu asigurarile sociale.

Asta va aduce un numar mai mic de contribuabili", a spus Costin.

El sustine ca a pus la dispozitia celor de la Fond o analiza de impact care arata faptul ca prin reducerea contributiilor sociale cu 3 puncte procentuale si prin intarirea rolului inspectiei muncii se pot scoate la lumina circa 100.000 de locuri de munca in economia Romaniei. 

#bns, # producator, # energie, # termica , #stiri FMI