Boardul FMI decide vineri eliberarea celei de-a saptea transe de imprumut

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 14:33
1334 citiri
Boardul FMI decide vineri eliberarea celei de-a saptea transe de imprumut

Conducerea executiva a Fondului Monetar International (FMI) va discuta vineri raportul privind ultima evaluare a acordului stand-by cu Romania, in urma caruia ar putea decide eliberarea celei de-a saptea transe de imprumut, in valoare de aproximativ 900 milioane de euro, informeaza NewsIn.

Daca Romania va obtine aviz favorabil, FMI va elibera cea de-a saptea transa din acordul de finantare semnat in primavara anului 2009.

Romania a primit in 2010 patru transe de la Fondul Monetar International (FMI) in valoare de 3,71 miliarde DST (4,25 miliarde euro), acordarea ultimelor doua transe fiind conditionata de luarea unor masuri de austeritate care sa permita incadrarea in tinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB.

Tara noastra urmeaza sa mai primeasca de la FMI in 2011 doua transe in valoare totala 1,616 miliarde DST, respectiv cea de-a saptea transa de 769 milioane DST si a opta, in valoare de 874 milioane DST.

Ultima misiune de evaluare a FMI s-a incheiat la inceputul lunii noiembrie, iar la sfarsitul acesteia, seful misiunii Fondului in Romania, Jeffrey Franks, declara ca s-a ajuns la un acord in ceea ce priveste cea de-a sasea evaluare a acordului stand-by.

"La nivel de experti am ajuns la un acord in ceea ce priveste evaluarea. Rezultatele la zi au fost bune si am convenit asupra conditiilor de executie de la acest moment inainte. Dupa ce conditionalitatile vor fi implementate, vom putea sa solicitam aprobarea boardului executiv al FMI la mijlocul lunii ianuarie, conform asteptarilor noastre", spunea Franks.

Printre conditiile impuse de FMI pentru eliberarea celei de-a saptea transe s-au numarat adoptarea legii pensiilor, a legii salarizarii, a bugetului, precum si modificarea OUG 50 privind contractele de credit ale populatiei in sensul neaplicarii acesteia la contractele de credit in derulare.

De asemenea, Jeffrey Franks preciza ca obiectivul-cheie al viitorului Acord incheiat cu Romania va fi consolidarea stabilizarii economice, dar vor fi avute in vedere si reformele structurale care vor genera in viitor o crestere economica mai mare.

Romania a agreat in 2009 cu FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala si alte institutii internationale un pachet de asistenta financiara pe doi ani de aproape 20 miliarde euro.

Pana in momentul de fata, Romania a primit 11,27 miliarde euro de la Fondul Monetar International, 3,7 miliarde euro de la Comisia Europeana si alte 300 de milioane de euro de la Banca Mondiala.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#fmi, #transa, #imprumut, #acord, #romania, #conditii , #stiri FMI