Boc cere adoptarea bugetului de asigurari in forma Guvernului pentru a putea respecta Acordul cu FMI

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 09:16
1042 citiri
Boc cere adoptarea bugetului de asigurari in forma Guvernului pentru a putea respecta Acordul cu FMI

Premierul Emil Boc a facut apel la parlamentari sa voteze bugetul asigurarilor de stat pe anul 2010 in forma propusa de Guvern, invocand respectarea angajamentelor fata de FMI, care au fost asumate si de Legislativ printr-o declaratie adoptata de Parlament in noiembrie 2009, informeaza NewsIn.

Boc a amintit joi, intr-un discurs sustinut in Parlament, unde este dezbatut proiectul Legii asigurarilor de stat pe anul 2010, ca in 4 noiembrie 2009 parlamentarii au adoptat o declaratie prin care si-au exprimat sustinerea pentru respectarea indicatorilor macroeconomici agreati cu FMI, in baza carora urma sa fie alcatuit bugetul anului 2010. "Deci exista angajamentul Parlamentului, dincolo de partidele politice care il compun", a declarat premierul.

El le-a transmis parlamentarilor ca, in lipsa presiunii unui an electoral, trebuie sa adopte un buget "credibil", astfel incat salariile si pensiile sa poata fi platite in continuare.

Boc a dat asigurari ca, daca economia va creste in 2010 asa cum estimeaza prognozele FMI, pensia sociala minima va fi majorata, iar in cea de-a doua parte a anului ar putea fi majorate si celelalte pensii, daca vor exista resurse.

"Pana atunci, va propun sa putem asigura plata in continuare a ceea ce avem azi", a spus prim-ministrul.

Parlamentarii au adoptat in 4 noiembrie 2009, in unanimitate, Declaratia politica formulata de liderii PSD, PNL, UDMR si ai minoritatilor nationale ce prevede ca Parlamentul se angajeaza sa respecte nivelul indicatorilor macroeconomici asumati prin Acordul cu FMI.

"Parlamentul Romaniei isi exprima intregul sau angajament si deplina sa sustinere pentru respectarea nivelului indicatorilor macroeconomici, asa cum sunt prevazuti in acordul cu Fondul Monetar International, si care trebuie sa fundamenteze viitoarea lege a bugetului de stat pentru anul 2010", arata textul declaratiei.

Parlamentarii PSD si PNL au anuntat ca nu vor fi de acord cu bugetul asigurarilor sociale daca nu va include amendamentul privind cresterea punctului de pensie la 45% din salariu mediu si cer vot nominal pentru acest amendament, care a fost respins la limita la sfarsitul saptamanii trecute in comisiile de buget-finante.

 

#fmi, # acord, # buget, # asigurari, # boc , #stiri FMI