Boc: Creditarea este marea problema a sistemului economic

Sambata, 09 Mai 2009, ora 21:56
2193 citiri
Boc: Creditarea este marea problema a sistemului economic

Premierul Emil Boc a declarat sambata, la un post de televiziune ca marea problema a economiei este creditarea. Primul-ministru a mai precizat ca a existat un moment dificil pentru Executiv, la finalul lunii aprilie, cand Guvernul "n-a fost departe" de a nu putea plati salariile si pensiile, conform NewsIn.

"N-am fost departe, la sfarsitul lunii aprilie. Am depasit momentul, varful acela, sper sa nu mai apara altul ", a raspuns premierul Emil Boc, la un post de televiziune, la intrebarea daca a existat pentru Guvern un pericol real de a nu putea plati salariile si pensiile.

Premierul a precizat ca plata salariilor si pensiilor s-a facut din banii de la buget, fara ca Guvernul sa iasa din deficitul bugetar prevazut. Premierul a spus ca Guvernul ar putea accepta cresteri ale salariilor si pensiilor mici, in a doua parte a anului, daca vor aparea "consecinte in plan material la buget" a masurilor luate de Guvern.

"Acum marea problema a sistemului economic este creditarea. Daca nu dezghetam creditarea, nu se relanseaza economia. Nu se dezgheata creditarea si relansam economia, pierdem locurile de munca", a explicat Emil Boc necesitatea diminuarii rezervelor minime obligatorii, care va determina aparitia mai multor bani pe piata pentru banci, care sa poata acorda credite.

Emil Boc a spus ca ar fi putut trece in acordul cu FMI, la negocieri, o serie de concedieri, dar ca Guvernul nu doreste acest lucru, ci pastrarea locurilor de munca.

"N-am ales in solutia cu FMI concedierea. Puteam sa punem 100.000 de oameni in strada prin negocierile cu FMI", a spus Boc.

Premierul a comentat ca intelegerea cu FMI reprezinta cel mai bun acord pe care l-a incheiat vreodata Romania sub aspectul conditionalitatilor.

"Acele consitionalitati care exista in acord sunt conditionalitati pe care Romania oricum, cu sau fara FMI, ar trebui sa le faca daca doreste sa supravietuiasca.

Ca e vorba de salarizare unica, de reforma sistemului de pensii, de Legea responsabilitatii fiscale si de strangerea curelei bugetare pentru chelutielile care insemnau risipa. Asta de fapt inseamna acordul", a spus Boc.

Seful Executivului  a precizat, din nou, ca "nici premierul, nici un alt ministru nu au tangenta" cu banii de la FMI, aproape 13 miliarde de euro, care merg la Banca Nationala.

 

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#boc, #guvern, #salarii, #pensii, #buget, #criza, #fmi , #stiri FMI