Boc: datele din Programul de Convergenta, rezultatul discutiilor cu CE si FMI

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 23:41
1704 citiri
Boc: datele din Programul de Convergenta, rezultatul discutiilor cu CE si FMI

Toate datele mentionate de Guvernul Romaniei in Programul de Convergenta au la baza negocierile purtate cu CE, FMI si Banca Mondiala, a declarat miercuri premierul Emil Boc, dupa ce Comisia Europeana a apreciat ca documentul nu ofera suficiente date concrete privind masurile de consolidare fiscala.

"Toate precizarile pe care le-am facut in programul de convergenta se bazeaza pe discutiile, negocierile si aprobarile pe care le-am avut impreuna cu Comisia Europeana, FMI si Banca Mondiala.

Atat cresterea economica,deficitul bugetar si alte aspecte sunt produsul, repet, al discutiilor cu organismele cu care Romania se afla in contract. Ele nu reprezinta doar viziunea Guvernului, ci rezultatul discutiilor pe care le-am avut cu organismele internationale", a declarat Boc, raspunzand unei intrebari adresate de presa.

Reprezentantii Comisiei Europene (CE) au apreciat miercuri ca Programul de convergenta trimis de Romania nu ofera suficiente date concrete despre masurile de consolidare fiscala ce trebuie luate in 2011 si 2012.

Romania vizeaza reducerea deficitului public de la 8% din PIB in 2009 la 3% din PIB in 2012. Ajustarea fiscala propusa este bazata pe un efort substantial de consolidare, avut in vedere mai mult in 2010 si in 2011 decat in 2012, arata documentul CE.

Implementarea completa a masurilor de consolidare asumate pentru 2010 este esentiala pentru atingerea tintei de deficit de 6,3% din PIB (in standarde europene, n.r.) prevazuta pentru acest an.

"Totusi, Programul de convergenta nu specifica suficient masurile de consolidare care trebuie luate in 2011 si 2012, desi informatii suplimentare ar trebui incluse in strategia bugetara pe termen mediu 2011-2013", precizeaza CE.

Comisia Europeana a evaluat miercuri programele actualizate de convergenta si stabilitate pentru zece state membre, printre care si Romania. Programul actualizat de Convergenta 2009 - 2012 a fost aprobat luni de Executivul Romaniei.

Programul mentine angajamentul privind adoptarea monedei euro la 1 ianuarie 2015 si estimeaza o crestere economica de 1,3% in 2010, care ar urma sa ajunga la 3,7% in 2012, concomitent cu reducerea inflatiei si imbunatatirea ocuparii.

Bugetul pe 2010 vizeaza reducerea deficitului bugetar la 5,9% din PIB (6,3% potrivit metodologiei europene). Statele membre din zona euro depun anual programe de stabilitate, iar celelalte state membre ale Uniunii - programe de convergenta, care sunt evaluate de Comisia Europeana.

Scopul acestor evaluari este de a intari disciplina bugetara prin supravegherea si coordonarea politicilor bugetare in zona euro si in Uniune. 

#boc, #programul de convergenta, #discutii, #ce, #fmi , #stiri FMI