Boc: Deficitul bugetar pe 2010 va fi ridicat daca evaluarile impun modificari

Vineri, 23 Aprilie 2010, ora 09:10
1209 citiri
Boc: Deficitul bugetar pe 2010 va fi ridicat daca evaluarile impun modificari

Guvernul va reevalua tinta de deficit bugetar pentru 2010 in sensul cresterii acesteia daca evaluarile economiei pe parcursul anului vor indica modificari fata de prognoza actuala, dar deocamdata obiectivul ramane atingerea unui deficit de 5,9% din PIB, a declarat, joi seara, premierul Emil Boc, potrivit Mediafax.

"Deocamdata, bugetul este construit pe o tinta de deficit de 5,9% si o crestere economica de 1,3% , pe baza prognozelor Comisiei Europene, Fondului Monetar International, Bancii Nationale a Romaniei si Comisiei Nationale de Prognoza. Daca se vor schimba evaluarile, ca in 2009, le vom reevalua si noi, dar deocamdata nu a avut loc nicio discutie in acest sens", a spus Boc, la postul public de televiziune.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat recent ca Romania ar trebui sa negocieze cu Fondul posibilitatea ca pentru un an sau doi sa permita un deficit bugetar mai mare cu 1-2 puncte procentuale din PIB, iar diferenta sa fie folosita exclusiv pentru proiecte de investitii cu efect multiplicator in economie.

Marti, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, a declarat agentiei MEDIAFAX ca tinta de deficit bugetar negociata pentru acest an de FMI si autoritatile romane este deja "foarte mare", iar institutia va analiza la urmatoarea evaluare si modul in care Guvernul a redus cheltuielile bugetare.

Surse participante la discutia dintre presedintele Traian Basescu si ministri au declarat, marti seara, agentiei MEDIAFAX, ca seful statului a avertizat Guvernul ca datele economice indica riscul ca deficitul bugetar sa depaseasca 7% din PIB in 2010 si ca reducerea cu 5% a costurilor de personal agreata cu FMI nu este suficienta, cerand astfel masuri suplimentare, precum eliminarea oricaror exceptii de la impozitare.

Tinta de deficit bugetar convenita cu Fondul Monetar International pentru acest an este 5,9% din PIB.

 

#bugetar, #crestere, #deficit, #fmi, #tinta , #stiri FMI