Boc discuta cu oamenii de afaceri despre problemele lor

Vineri, 31 Iulie 2009, ora 13:48
1681 citiri
Boc discuta cu oamenii de afaceri despre problemele lor

Premierul Emil Boc le-a spus oamenilor de afaceri ca i-a chemat la Palatul Victoria pentru a face precizari cu privire la politicile pe care Guvernul le-a stabilit atat pentru combaterea crizei, cat si din perspectiva acordului cu FMI, dar si pentru a cunoaste problemele cu care se confrunta, relateaza NewsIn.

"Scopul intalnirii este acela ca, pe de-o parte, sa va facem cateva precizari cu privire la politicile pe care Guvernul intentioneaza sa le urmeze, atat din perspectiva acordurilor cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, cat si a masurilor interne anticriza pe care le avem", a declarat premierul la inceputul intrevederii de la Palatul Victoria.

Boc a spus ca Executivul doreste sa cunoasca "recomandarile, propunerile, observatiile, criticile si greutatile" pe care oamenii de afaceri le au.

"Din acest punct de vedere am constituit o echipa mixta care sa preia pe diverse ministere solicitarile dumneavostra: Finante, Munca, Justitie dar si Mediu sau Economie, urmand ca fiecare propunere a dumneavoastra sa fie analizata si sa i se ofere un raspuns (...) studiind tot impactul economic pe care il poate avea in contextul masurilor si politicilor anticriza", a spus seful Executivului.

Boc le-a amintit celor prezenti ca Executivul va stabili standarde de cost pentru institutiile publice.

"Adica ce-si poate permite statul sa finanteze, de la primaria sub 1.000 de locuitori, pana la un minister cu 2.000-3.000 de angajati, sa spuna care este optimul de functionare, care este personalul necesar si, de asemenea, sa spuna ceea ce nu este necesar (...)".

El a precizat ca sunt institutii publice unde aparatul de lucru s-a dublat intre 2005 si 2009, iar alte institutii "functioneaza cu un numar redus de personal, desi au mai mult de lucru".

Boc a estimat ca analiza de cost va ajuta mediul de afaceri, argumentand ca angajatii institutiilor vor fi mai responsabili in ceea ce priveste nevoile cetatenilor si, implicit, ale mediului de afaceri.

Guvernul va stabili, pana la 15 septembrie, standarde de cost pentru primarii - respectiv sumele pe care statul le considera optime pentru functionarea acestora - in functie de dimensiunea unitatii administrative, a anuntat premierul Emil Boc la finalul sedintei de miercuri a Executivului.

"Pe componenta descentralizarii am decis astazi (miercuri n.r.) ca, pana in 15 septembrie, ministerele Finantelor, Internelor, Muncii si Justitiei sa pregateasca standardele de cost pentru administratia publica.

Daca exista unele reduceri ale cheltuielilor cu personalul la nivel central, nu acelasi lucru s-a intamplat in tara, la foarte multe structuri administrative", a declarat Boc.

El a precizat ca, in structurile metionate, "criza inca nu a atins". Potrivit premierului, standardele de cost vor fi stabilite raportat la dimensiunea unitatii administrative.

"O primarie pana la 1.000 de locuitori: ce personal obligatoriu trebuie sa aiba si pe care statul se obliga sa-l plateasca.

Daca tu vrei sa iti mai angajezi in plus - am vazut azi ca cineva si-a angajat soacra - iti angajezi pe banii tai, sau daca ai resurse suplimentare, dar nu pe banii publici!".

Alte standarde se vor referi la primariile cu pana la 10.000, 20.000, 50.000, 100.000 si 300.000 de locuitori, a precizat Boc.

Presedintele AOAR, Florin Pogonaru, a declarat ca exista o diferenta intre modul de abordare a crizei.

"Modul nostru de abordare a ceea ce se intampla este sa diferentiem intre ceea ce numim criza noastra si criza lor.

Criza noastra este data de ceea ce numim destructurarea institutiilor statului si a mediului de afaceri.

Criza lor este criza pietelor si criza finantarii pentru mediul de afaceri romanesc.

Daca luam cele doua axe, o sa intram in niste scenarii: institutii slabe, criza slaba, suntem intr-un anume scenariu.

Institutii slabe, criza severa, inseamna nenorocire", a spus el.

#acord, #criza, #finantare, #fmi , #stiri FMI