Boc: Nivelul de trai creste doar daca economia avanseaza

Marti, 05 Aprilie 2011, ora 00:36
1437 citiri
Boc: Nivelul de trai creste doar daca economia avanseaza

Romanii ar putea simti o crestere a nivelului de trai din partea a doua a acestui an, la sfarsitul anului sau inceputul anului viitor daca va exista cresterea economica, intentia Guvernului fiind ca pierderea salariala in sectorul bugetar sa fie recuperata integral in 2012, a afirmat premierul Boc, potrivit Mediafax.

" Vreau sa o spunem iarasi direct si verde in fata: va mai trece un interval de timp de la iesirea din recesiune pana cand romanii vor resimti cu adevarat si in buzunare lucrurile pozitive din economie.

Daca scenariile pe care FMI si CE le au impreuna cu specialistii nostri, si anume ca Romania va avea o crestere intre 1,5 si 2%, in 2011, si 4-4,5% in 2012, incepand cu partea a doua a acestui an, cu sfarsitul anului si mai ales cu anul viitor romanii vor resimti si in nivelul de trai lucruri mai bune, in raport cu evolutia economiei", a spus Boc luni seara la TVR.

Potrivit scenariului de baza al FMI, economia Romaniei va creste cu 1,5% in acest an si cu 4,4% in 2012, iar deficitul de cont curent se va situa la 5% din PIB si, respectiv, 5,1% din PIB.

FMI a calculat si un scenariu de risc, potrivit caruia economia va scadea in acest an cu 0,5% si va avansa in 2012 cu 3,5%, in contextul in care deficitul de cont curent se va adanci la 6% din PIB si, respectiv, 5,9% din PIB.

"Nu ne asteptam ca Romania sa se confrunte cu nevoi de finantare a balantei de plati in 2011 si 2012, dar riscurile financiare se mentin.

Potrivit estimarilor FMI, fluxurile private si publice ar trebui sa acopere in totalitate deficitul de cont curent odata ce transele multianuale din cadrul programului sunt incheiate.

Investitiile straine directe ar trebui sa acopere aproape jumatate din deficitul de cont curent actual, restul urmand sa fie acoperit de intrarile din sectorul bancar si reinnoirea portofoliilor private", potrivit raportului FMI. 

#fmi, #iesire din recesiune, #boc, #nivel de trai, #salarii , #stiri FMI