Boc: Nu am primit scrisoarea de la CE sau FMI

Joi, 19 Martie 2009, ora 09:31
935 citiri
Boc: Nu am primit scrisoarea de la CE sau FMI

Premierul Emil Boc a declarat miercuri, la finalul sedintei de Guvern, ca nu a primit inca scrisoarea din partea CE si FMI privind conditiile pentru incheierea unui eventual acord de imprumut, dar ca ministrii au fost informati in legatura cu detaliile despre evaluarile tehnice ale acestora.

Emil Boc a mai spus ca, de fapt, toti ministrii au aflat in cadrul sedintei de Guvern ceea ce s-a discutat la reuniunea Comitetului interministerial de marti seara, fara alte detalii suplimentare.

"Urmeaza sa vedem evaluarea acestora, dupa care vom discuta la nivel guvernamental. Discutia pe care am avut-o aseara in comitetul interministerial am reluat-o in aceasta seara in prezenta tuturor membrilor Cabinetului, fara a avea insa date suplimentare fata de cele prezentate aseara", a spus Boc. Intrebat despre conditiile unui eventual acord de imprumut cu FMI, premierul a spus, din nou, ca nu a primit scrisoarea din partea Fondului.

Emil Boc a declarat marti dimineata ca acordul de imprumut pe care autoritatile romane il vor incheia cu FMI si Comisia Europeana are un caracter preventiv, prin urmare cota unica si taxa pe valoarea adaugata nu vor fi majorate.

"Acordul pe care il vom incheia cu CE, cu FMI, este clar ca are un caracter preventiv. Caracterul preventiv al acordului rezulta si din faptul ca nu trebuie sa marim nici cota unica, nici TVA, in comparatie cu alte tari care, atunci cand au fost in situatia de a incheia un acord, a trebuit imediat sa treaca la asemenea solutii. Noi incheiem acest acord tocmai pentru a preveni consecintele negative asupra economiei romanesti", a declarat Boc la o dezbatere la care au participat reprezentanti ai mediului de afaceri.

Premierul a precizat ca majorarea TVA ar afecta populatia cu venituri scazute, iar majorarea cotei unice ar afecta mediul de afaceri.

Seful Executivului a precizat ca, din suma pe care Romania o va imprumuta de la FMI, doua treimi vor merge la BNR, iar o treime la Ministerul Finantelor (MFP), iar din suma alocata MFP o parte va merge spre banci, urmand sa fie utilizata pentru imprumuturi.

Boc a precizat ca, in cadrul intrevederii pe care a avut-o cu reprezentantul BERD miercuri dimineata, acesta si-a aratat disponibilitatea de a acorda in continuare sustinere financiara bancilor. Intrebat care este valoarea imprumutului de la FMI, avand in vedere previziunea unei cresteri economice negative, Boc a spus ca autoritatile romane asteapta "scrisoarea de intentie din partea FMI si a CE, care va reprezenta viziunea pe care o au CE si FMI". 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#boc, #ce, #fmi, #guvern , #stiri FMI