Boc: Propunerile patronatelor vor fi luate in calcul la elaborarea scrisorii catre FMI

Sambata, 22 Mai 2010, ora 10:32
1402 citiri
Boc: Propunerile patronatelor vor fi luate in calcul la elaborarea scrisorii catre FMI

Premierul Emil Boc a declarat vineri ca propunerile patronatelor vor fi luate in calcul atat la elaborarea scrisorii catre FMI, cat si a Legii prin care Guvernul va pune in practica masurile convenite cu institutia financiara, pentru care isi va asuma raspunderea in Parlament, informeaza NewsIn.

"(Propunerile patronatelor n.r.) vor fi analizate de Guvern, de ministrii de resort, si vor fi avute in vedere cu ocazia aprobarii scrisorii de intentie catre FMI si a memorandumului cu CE, iar, pe de alta parte, in cadrul proiectului de Lege asupra caruia ne vom asuma raspunderea", a declarat Boc dupa discutiile care au avut loc vineri, la Minsterul Muncii.

Patronatele au propus, in cadrul discutiilor, modificarea legislatiei astfel incat sa fie permisa angajarea pensionarilor, cu o norma de 2-3 ore pe zi, dar cu plata unui impozit foarte mic pe venit.

Presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci, a declarat ca impozitul scazut pe venit ar stimula patronii sa angajeze.

"Am nevoie de consultanta, doua ore pe saptamana. Codul Muncii nu imi permite asa ceva, dar cu un pensionar acest lucru s-ar putea face si daca impozitul ar fi scazut, as avea interesul (ca patron n.r.) sa fac acest lucru", a explicat el.

O alta propunere este instituirea unui sistem prin care un muncitor va primi 60% din salariu pentru patru ore de munca, iar un al doilea muncitor va lucra in celelalte patru ore, tot pentru o suma echivalenta cu 60% din salariu.

Astfel, spun reprezentantii patronatelor, va fi redus numarul de someri, ceea ce va reduce si presiunea asupra fondurilor de somaj si de pensii.

"Deci puneti la aceste doua salarii impozitul pe salariu si puneti, pe de alta parte, ajutorul de somaj pe doua persoane", a explicat Coraci avantajul statului.

"Eu nu trimit doi oameni in somaj, ii tin in munca cu 60% din salariu, dar pot sa fac aplicatie (cerere catre stat n.r.) sa imi dea acea diferenta intre un salariu si 1,2 salarii", a aratat Coraci care este avantajul angajatorului.

El a spus ca masura a fost aplicata deja in cinci state UE, unde s-a redus astfel somajul.

Purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), Dan Matei Agathon, a declarat ca reprezentantii Executivului au acceptat sapte propuneri ale ACPR, printre care neimpozitarea veniturilor obtinute de programatorii IT.

Reprezentantii Guvernului au acceptat, potrivit lui Agathon, sa reanalizeze ideea de a reduce contributia la pilonul II de pensii cu 0,5 puncte procentuale.

"Acest transfer inseamna o nationalizare a banilor tinerilor de 30 de ani, care cotizeaza la pilonul II si distrugerea viitorului lor", a spus el.

Patronatele au mai cerut ca toate companiile cu capital majoritar de stat sa inceteze orice angajare.

Acestea au mai propus externalizarea catre patronate a tuturor activitatilor privind certificarea profesionala, precum licenta de operator in domeniul apelor sau al managementului deseurilor, pentru a "starpi coruptia la nivelul unor organisme centrale".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#angajari, #fmi, #impozite, #patronate, #propuneri, #salarii, #somaj , #stiri FMI