"Boc putea sa-si asume impozitarea pensiilor printr-o OUG"

Vineri, 09 Iulie 2010, ora 01:54
1647 citiri
"Boc putea sa-si asume impozitarea pensiilor printr-o OUG"

Presedintele Traian Basescu a declarat joi la postul public de televiziune ca Emil Boc, ca sef al Guvernului, putea sa-si asume o alta solutie decat cresterea TVA-ului, aratand ca premierul putea sa dea, spre exemplu, o ordonanta de urgenta privind impozitarea pensiilor, potrivit Newsin.

"Cel mai bun lucru in timp de criza este stabilitatea fiscalitatii, de aceea si sunt un adversar al cresterii TVA si repet, nu i-l reprosez lui Emil Boc, a fost o pozitie in interiorul coalitiei.

Poate ca putea sa-si asume ca sef al Guvernului alta solutie: introducerea impozitarii pensiilor spre exemplu putea sa o faca prin ordonanta de urgenta. Ma rog, a fost o dificultate in interiorul coalitiei, vom vedea ce vom face", a declarat presedintele joi, in cadrul unei emisiuni difuzate la postul public de televiziune.

In ceea ce priveste cota unica, Basescu a opinat ca aceasta nu trebuie nici scazuta, nici crescuta.

"De altfel, am fost adversar in discutiile cu Fondul cresterii celor doi parametri: cota unica si TVA, macar cota unica a fost salvata, asta apasa mai greu pe firme decat TVA-ul, TVA-ul s-a transferat catre populatie si pe economie si nu cred ca este cel mai bun lucru", a spus presedintele.

Basescu a tinut sa sublinieze ca cei care pretind ca i-au aparat pe pensionari de reducerea temporara a pensiilor au mintit, pentru ca aceasta crestere a TVA-ului se traduce prin inflatie, care ii afecteaza mai rau pe pensionari.

"Era mai bine daca se producea o reducere temporara a pensiilor, interval in care Ministerul Muncii ar fi eliminat din sistemul social abuzurile.

Cred ca solutia asta este mai rea pentru pensionari, in al doilea rand ea este groaznic de nedreapta pentru cei din sistemul bugetar. Ei au o reducere de venit de 25%, acum sunt cei catre care s-a transferat si cresterea TVA-ului si cresterea inflatiei, deci practic sistemul bugetar este mult mai afectat decat a fost preconizat in fata initiala", a explicat seful statului.

Basescu a opinat in schimba ca daca Romania reuseste sa se restructureze, va avea resursele necesare, inca de anul viitor, pentru a accesa fondurile europene, ceea ce ar ajuta la dezvoltarea proiectelor de infrastructura.

"Romania are o sansa uriasa pentru ca nu este inglodata in datorii ca Grecia, daca noi reusim sa ne gestionam resursele bugetare si sa accesam fondurile europene avem o sansa pe care trebuie sa o valorificam acum, pe timp de criza", a incheiat seful statului, intr-o nota optimista. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#basescu, #boc, #impozitare, #pensii, #oug, #guvern, #fmi , #stiri FMI