Boc: Reamintesc PSD ca angajamentele cu FMI s-au stabilit cand era la guvernare

Vineri, 15 Ianuarie 2010, ora 09:34
1017 citiri
Boc: Reamintesc PSD ca angajamentele cu FMI s-au stabilit cand era la guvernare

Premierul Emil Boc a spus in plenul Parlamentului, in contextul disputelor generate de intentia alesilor PSD si PNL de a majora punctul de pensie, ca prevederile bugetului asigurarilor sociale, in forma elaborata de Guvern, au fost stabilite la negocierile cu FMI si de PSD, cand era la guvernare, relateaza NewsIn.

"As vrea sa le reamintesc faptul ca ce scrie in Legea bugetului de stat este ceea ce ei au stabilit inainte de a pleca de la guvernare, cu FMI si CE. (...)

Cred ca avem toti responsabilitatea gestului facut si angajamentului luat", a declarat Boc.

El a adaugat ca, daca punctul de pensie va fi majorat, potrivit intentiei PSD si PNL, inflatia "o va lua razna", iar moneda nationala se va devaloriza, ceea ce inseamna ca puterea de cumparare va scadea.

In ceea ce priveste observatiile unor parlamentari, potrivit carora pentru majorarea bugetului Serviciului de Transmisiuni Speciale (STS) au fost gasite resurse, Boc a precizat ca sumele alocate in plus acestei institutii sunt destinate functionarii sistemului 112 (gestionat de STS n.r.).

Parlamentarii PSD si PNL au anuntat, in cadrul dezbaterilor din Parlament, ca nu vor fi de acord cu bugetul asigurarilor sociale daca acesta nu va include amendamentul privind cresterea punctului de pensie la 45% din salariu mediu brut si au cerut ca amendamentul sa fie votat nominal.

Amendamentul a fost insa respins. Intr-o interventie anterioara in plen, Emil Boc a facut apel la parlamentari sa voteze bugetul asigurarilor de stat pe anul 2010 in forma propusa de Guvern, invocand respectarea angajamentelor fata de FMI, care au fost asumate si de Legislativ printr-o declaratie adoptata de Parlament in noiembrie 2009.

Boc a amintit ca in 4 noiembrie 2009 parlamentarii au adoptat o declaratie prin care si-au exprimat sustinerea pentru respectarea indicatorilor macroeconomici agreati cu FMI, in baza carora urma sa fie alcatuit bugetul anului 2010.

El a dat asigurari ca, daca economia va creste in 2010 asa cum estimeaza prognozele FMI, pensia sociala minima va fi majorata, iar in cea de-a doua parte a anului ar putea fi majorate si celelalte pensii, daca vor exista resurse.

"Pana atunci, va propun sa putem asigura plata in continuare a ceea ce avem azi", a spus prim-ministrul.

Parlamentarii au adoptat in 4 noiembrie 2009, in unanimitate, Declaratia politica formulata de liderii PSD, PNL, UDMR si ai minoritatilor nationale ce prevede ca Parlamentul se angajeaza sa respecte nivelul indicatorilor macroeconomici asumati prin Acordul cu FMI."

Parlamentul Romaniei isi exprima intregul sau angajament si deplina sa sustinere pentru respectarea nivelului indicatorilor macroeconomici, asa cum sunt prevazuti in acordul cu Fondul Monetar International, si care trebuie sa fundamenteze viitoarea lege a bugetului de stat pentru anul 2010", arata textul declaratiei. 

#boc, #fmi, #guvernare, #psd , #stiri FMI