Boc vrea bani: Pogea, fii mai dur cu UE si FMI!

Luni, 06 Iulie 2009, ora 14:56
1252 citiri
Boc vrea bani: Pogea, fii mai dur cu UE si FMI!

Premierul Emil Boc a declarat ieri ca ii va cere ministrului Finantelor sa discute cu reprezentantii FMI si ai CE despre o flexibilitate mai mare cu cheltuielile facute de Guvern, iar banii sa fie folositi pentru infrastructura.

Dorinta premierului de a majora astfel deficitul bugetar vine insa intr-un moment neprielnic.

"Eu cred ca trebuie sa avem mai mult curaj in abordarea deficitului pe infrastructura.

De aceea voi cere si Ministrului Finantelor (Gheorghe Pogea - n.r.) o abordare mult mai directa si mult mai pragmatica cu ceea ce inseamna autoritatile europene si FMI, pentru ca pe infrastructura si pe ceea ce inseamna lucrari care aduc locuri de munca si modernizeaza tara sa avem o flexibilitate mai mare cu cheltuielile, ramanand fermi ca nu vom lua bani pentru bonusuri, mobilier si plasme", a declarat Boc ieri, dupa ce a vizitat santierul Autostrazii Transilvania.

Reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, sublinia, cu doua zile inainte de declaratia lui Boc, ca Romania are deja o tinta foarte ridicata de deficit, de 4,6% din Produsul Intern Brut (PIB).

"Va rog sa tineti cont ca deficitul bugetar al Romaniei este deja la nivelul de 4,6% din PIB, pe cand cel al Ungariei a avansat la doar 3,9%", a spus Lybek, intrebat fiind daca Romania ar putea primi acordul FMI pentru majorarea deficitului bugetar, in conditiile in care institutia a acceptat in cazul Ungariei o astfel de masura.

Comisia si-a exprimat in document nemultumirea ca n-a vazut nimic concret, programat sau executat de Guvern, in directia coborarii deficitului fiscal. Forul european constata in iunie ca programul de convergenta al Guvernului "nu specifica suficient masurile concrete si impactul reducerii salariilor asupra bugetului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#boc, #deficit, #fmi, #infrastructura, #pogea , #stiri FMI