Boc vrea ca FMI si BM sa vina in Romania

Joi, 22 Octombrie 2009, ora 16:51
1236 citiri
Boc vrea ca FMI si BM sa vina in Romania

Autoritatile romane au cerut Fondului Monetar International si Bancii Mondiale sa trimita o misiune de evaluare in Romania, iar primele reactii indica faptul ca expertii celor doua institutii financiare ar putea veni in maximum doua saptamani, a anuntat, joi, premierul interimar, Emil Boc.

"Am transmis o solicitare catre Fondul Monetar International si Banca Mondiala, pentru a veni in Romania in misiune de evaluare, iar primele reactii indica faptul ca sunt sanse ca delegatia sa vina in urmatoarele doua saptamani, deci mai repede decat s-ar astepta", a spus Boc.


Intrebat de presa cu cine anume vor vorbi expertii celor doua institutii financiare, Boc a raspuns ca din partea romana vor participa "autoritatile in exercitiu".


Boc a anuntat totodata ca proiectul legii privind responsabilitatea fiscala, inclus ca si conditie in acordul cu FMI, va fi promovat in Legislativ prin intermediul parlamentarilor.


"Exista sanse ca delegatia expertilor FMI si ai Bancii Mondiale sa vina in Romania, astfel incat sa putem demonstra ca ne-am indeplinit toate obligatiile scadente la 1 octombrie. Sper ca si Parlamentul sa aiba responsabilitatea necesara pentru a aproba atat legea pensiilor, cat si celelalte conditionalitati", a spus Boc.


In privinta proiectului de buget pentru 2010, premierul interimar a precizat din nou ca acesta va fi adoptat de viitorul Guvern, astfel incat sa fie aprobat de Parlament pana la sfarsitul anului.


Surse oficiale din institutia internationala si din Executiv au declarat pentru Mediafax ca o delegatie a Fondului Monetar International va veni cel mai probabil saptamana viitoare la Bucuresti, pentru a realiza a doua evaluare a acordului stand-by cu Romania.


Si reprezentanti ai Bancii Mondiale au confirmat ca o delegatie a institutiei va veni la Bucuresti, desi au anuntat la inceputul acestei saptamani ca vizita de evaluare in Romania a fost amanata pana la formarea noului guvern.

"Este o chestiune de cateva zile.

Oficialii FMI vor transmite un raspuns final in cursul zilei de vineri.

Evaluarea va viza toate conditionalitatile stabilite pentru 30 septembrie, dar aprobarea raportului va avea in vedere si modificarile de legislatie care au ca termen 30 octombrie", au afirmat sursele citate.

Seful misiunii institutii financiare internationale in Romania, Jeffrey Franks, a declarat saptamana trecuta ca FMI nu anticipeaza o intrerupere a acordului cu Romania si ca o misiune a institutiei va veni la Bucuresti imediat ce noul Cabinet s-a format, pentru a discuta cu autoritatile a doua revizuire a intelegerii stand-by.

 

#acord, #bm, #boc, #buget, #fmi, #proiect , #stiri FMI