Bogdan Olteanu: Ordonanta privind TVA-ul contine reglementari ilegale

Luni, 25 Mai 2009, ora 17:03
2299 citiri
Bogdan Olteanu: Ordonanta privind TVA-ul contine reglementari ilegale

Deputatul PNL Bogdan Olteanu a declarat ca, in baza deciziei Curtii Europene de Justitie care a anulat masuri poloneze similare cu cele ale OUG 34, oricine este afectat de masura nedeductibilitatii TVA poate solicita anularea prevederilor Ordonantei.

Olteanu s-a referit la introducerea, prin OUG 34/2009, a noilor reglementari in ceea ce priveste nedeductibilitatea TVA pentru achizitia de autovehicule, combustibili si pentru cheltuielile de reparatii ale autovehiculelor.

Liberalul a explicat ca, pe principiul "ideile proaste nefiind nici macar originale", prevederile Ordonantei 34 se regasesc in doua reglementari similare ale legislatiei poloneze din 2007.

Potrivit lui Olteanu, acestea au fost declarate recent ilegale de catre Curtea Europeana de Justitie, astfel ca trebuie eliminate din legislatia poloneza.

"In cazul in care intreprinzatorii romani vor decide sa-si apere afacerile de abuzurile statului roman, consideram ca o decizie similara va putea fi luata, cu siguranta, si in cazul Ordonantei 34", a adaugat el.

"Orice persoana afectata de aceasta masura poate solicita anularea prevederilor OUG prin care nu se mai restituie TVA-ul. PNL isi anunta sprijinul catre contribuabilii care care doresc sa-si apere interesul in justitie, incepand cu instantele romanesti pana la Curtea Europeana de Justitie", a afirmat Olteanu.

Deputatul PNL a explicat ca, potrivit Tratatului de Aderare, jurisprudenta Curtii Europene de Justitie este aplicabila si in Romania.

"Practic, orice companie romaneasca, subiect al acestor prevederi, poate da statul roman in judecata la CEJ, solicitand anularea Ordonantei de Urgenta 34/2009, iar in baza unei asemenea decizii toti contribuabilii isi vor putea deduce TVA-ul refuzat prin introducerea acestei ordonante. In plus, daca Guvernul ar refuza abrogarea Ordonantei, Comisia Europeana ar declansa procedura de infringement, aplicand sanctiuni financiare Romaniei", a sustinut Olteanu.

Liberalul a mai solicitat "imperativ", in numele PNL, ca autoritatile romane sa publice continutul acordului cu FMI, dar si cu ceilalti finantatori, acuzandu-le de "pastrarea secreta a acestui acord prin care guvernantii angajeaza contibuabilii romani la o grea povara fara a informa pentru ce ii face responsabili pe toti cei care sunt implicati, fie ca e vorba de Guvern, presedinte sau alte autoritati ale statului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#decizie, #olteanu, #prevederi, #tva , #stiri FMI