Brokerii nu recomanda refinantarea imprumuturilor

Marti, 14 Iulie 2009, ora 10:34
1195 citiri
Brokerii nu recomanda refinantarea imprumuturilor

Pentru un credit de 10.500 lei pe 5 ani, rata poate creste de la 247 lei la 278 lei. Analistii atrag atentia ca, in prezent, chiar daca unele banci au mai scazut dobanzile, costurile totale pe care le implica o refinantare fac ca aceasta varianta sa nu fie una avantajoasa, in multe cazuri. 

Astfel ca, cu toate ca Romania s-a imprumutat de la FMI cu 12,95 milioane euro, iar BNR a scazut dobanda de referinta si a pompat miliarde de euro in sistemul bancar, dobanzile la credite nu au scazut astfel incat refinantarea creditelor sa fie convenabila, informeaza Gandul.

"Este bine de stiut ca refinantarea unui credit presupune costuri aditionale - comision de rambursare anticipata a creditului vechi, comision de acordare a creditului nou si eventual alte costuri gen asigurare, comision de analiza.

Toate aceste costuri trebuie luate in seama, trebuie calculata amortizarea lor in calculul noului credit. In plus, cei care iau in calcul refinantarea unui credit este necesar sa cunoasca faptul ca trebuie sa plateasca un comision de rambursare anticipata care este de 1-5%, comisionul de acordare a creditului nou, care poate varia de asemenea intre 1 si 5%, la care se adauga si scrisoarea de refinantare, care mai scoate din buzunarele clientilor pana la 100 euro.

De exemplu, pentru un credit de 10.500 lei pe 60 de luni, luat in 2007, rata este de 247 lei, avand un comision de rambursare in avans de 2,5%.

Soldul actual a ajuns la 7.200 lei.

Daca acest credit se refinanteaza acum, cu un credit de 7770 lei - care include un comision de rambursare in avans si comision de acordare - pe o perioada de 36 luni.

In acest caz, rata urca la 278 lei, fata de 247 lei cat era la creditul vechi, astfel ca varianta refinantarii pentru acest caz nu este recomandata. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI, #refinantare, #credit, #sistem bancar, #comision , #stiri FMI