Bulgaria a incheiat un nou acord stand-by cu FMI

Marti, 06 Iulie 2004, ora 03:05
1112 citiri

Bulgaria a semnat un acord stand-by pe urmatorii doi ani cu Fondul Monetar International, prin care statul balcanic se va putea integra mai usor in Uniunea Europeana in 2007.

Acordul, in valoare de 100 de milioane de Drepturi Speciale de Tragere (aproximativ 146,6 milioane de dolari), este menit sa asigure traiectoria economica a Bulgariei, care ar putea deraia in urma alegerilor generale din 2005, la care se asteapta o victorie a opozitiei.

"Acest acord are rolul de a crea un model de disciplina financiara in acest an, care este unul pre-electoral, deci foarte dificil. Este de asemenea un un semn evident pentru investitori ca politicile economice vor fi respectate in continuare", au declarat reprezentantii FMI.

In conditiile acestui acord, Bulgaria s-a angajat sa mentina un deficit al PIB-ului de maximum 0,4% anul acesta si sa urmareasca mai atent "explozia" creditelor, de care FMI se teme ca afecteaza balanta de plati a tarii.

Cresterea cererilor de credit cu pana la 50% in primele cinci luni ale anului, au obligat autoritatile sa introduca o rezerva minima obligatorie de 4% la depozitele cu o maturitate mai mare de doi ani.

Banca centrala va creste ulterior nivelul acestei rezerve la 8% pana in luna octombrie.

FMI a declarat ca explozia imprumuturilor, care a dus la dublarea deficitului de cont curent la 8,7% anul trecut, ameninta economia in plina revenire a Bulgariei, prin necesitatea unor importuri masive.

sursa: Reuters