Bulgaria, avertizata in legatura cu finantarea deficitului din rezerva fiscala

Miercuri, 19 Mai 2010, ora 00:32
1166 citiri
Bulgaria, avertizata in legatura cu finantarea deficitului din rezerva fiscala

Fondul Monetar International sfatuieste guvernul bulgar sa ia in considerare toate optiunile posibile inainte de a recurge la rezervele fiscale ale tarii pentru a combate recesiunea si a-si reduce deficitul bugetar, transmite Sofia News Agency, citata de Newsin.

"Decizia de a finanta deficitul cu bani din rezerva fiscala apartine Cabinetului", a subliniat Tonny Lybek, reprezentantul FMI pentru Bulgaria si Romania.

El a confirmat ca Bulgaria nu a abordat FMI pentru a-i cere semnarea unui acord stand-by, asa cum au sugerat partidele de dreapta din Parlament, idee respinsa insa categoric de partidul GERB aflat la putere, care a spus ca un astfel de demers ar trimite un semnal prost investitorilor.

FMI prognozeaza ca deficitul bugetar al Bulgariei se va mentine anul acesta la 1,8% din PIB, ceea ce inseamna aproape 1,2 miliarde de leva (circa 600 de milioane de euro), in conditiile unei inflatii anuale de 2,2%, ale unei cresteri economice de 0,2% si ale unui deficit de cont curent de 6,3%.

Cresterea economica pentru 2011 a fost stabilita la 2%. Ministrul de finante al Bulgariei a confirmat saptamana trecuta ca legea de revizuire a bugetului pe 2010 prevede sume luate din rezerva fiscala a tarii, spunand ca acestia sunt "bani pentru zile negre".

Ministrul a respins criticile presedintelui socialist Gheorghi Parvanov la adresa masurilor anticriza ale guvernului, spunand ca seful statului nu este un expert in economie.

Cabinetul de centru-dreapta, care a venit la putere in iulie anul trecut, a fost nevoit sa procedeze la o rectificare bugetara dupa ce, pentru a intari finantele publice, a preferat scaderea cheltuielilor bugetare cu 20% in locul cresterii taxei pe valoare adaugata.

Salariile bugetarilor vor fi reduse, pensiile vor fi inghetate, iar proprietatile publice vor fi privatizate pentru a mentine un nivel scazut al deficitului bugetar si stabilitatea fiscala.

Bulgaria opereaza sub regim de consiliu monetar, in virtutea caruia cursul leva depinde de euro si de aceea este obligata sa mentina o anumita rezerva fiscala.

Bugetul pe 2010 a fost votat prevazand un deficit de 0,7%, dar ulterior tinta a trebuit sa fie revizuita la 2,4% la inceputul acestui an.

Deficitul bugetar al Bulgariei va atinge 2,8% din PIB in acest an, dupa ce anul trecut a fost de 3,9%, potrivit Comisiei Europene. Guvernul mizeaza pe o crestere de 1% in acest an, dupa ce in 2009 economia Bulgariei s-a contractat cu 5,1%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bulgaria, #deficit, #rezerva fiscala, #fmi, #recesiune , #stiri FMI