Bulgaria va avea un excedent bugetar de 1% din PIB in 2009

Luni, 27 Aprilie 2009, ora 13:53
1357 citiri
Bulgaria va avea un excedent bugetar de 1% din PIB in 2009

Ministrul bulgar al finantelor, Plamen Oresharski, a asigurat Banca Mondiala si Fondul Monetar International (FMI) ca in ciuda crizei financiare, Bulgaria va avea un excedent bugetar de 1% din produsul intern brut (PIB) in 2009, relateaza Novinite, potrivit Newsin.

Estimarile anterioare aratau ca excedentul bugetar al Bulgariei se va ridica la 3% din PIB in 2009. Oresharski i-a informat pe oficialii FMI si Bancii Mondiale, in cadrul intrunirii din primavara a celor doua institutii, ca guvernul Bulgariei va continua cu politicile de excedent in timp ce se confrunta cu scaderea importurilor si exporturilor, reducerea veniturilor publice si o asteptata incetinire economica.

In cadrul intrunirii cu reprezentantii Departamentului Trezoreriri Statelor Unite, ministrul bulgar al finantelor a aratat ca sistemul bancar al statului din Balcani inca inregistreaza profit. FMI si Banca Mondiala estimeaza ca criza globala ar putea fi mai severa decat se asteapta.

Potrivit sefului FMI, Dominique Strauss-Kahn, este dificil sa se estimeze concret asupra situatiei, pentru ca aceasta se schimba de la o zi la alta. Saptamana trecuta, FMI a estimat ca economia Bulgariei se va comprima cu 3,5% anul acesta, iar guvernul va trebui sa reduca cheltuielile pentru temperarea crizei.

Bulgaria a avut o crestere economica anuala de aproximativ 6% in ultimii ani, dar acum se confrunta cu un deficit de cont curent mare si datorii straine, fiind unul dintre statele expuse crizei globale a creditelor.

FMI a confirmat faptul ca Bulgaria nu a cerut ajutor financiar pentru a face fata crizei economice. Totusi, din ce in ce mai multi economisti sunt de parere ca Bulgaria este urmatorul stat, dupa Ungaria, Letonia, Serbia, Romania si Polonia, care va cere ajutorul FMI pentru temperarea riscurilor cauzate de dezechilibrele externe.

Dupa ani intregi in care cresterea economica a fost sustinuta de imprumuturi si investitii straine puternice, statele din estul Europei sunt afectate in contextul in care zona euro, principala destinatie a exporturilor, a intrat in recesiune, iar investitorii au parasit pietele emergente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bulgaria, # excedent, # criza, # fmi, # datorii , #stiri FMI